Welke IT-functies zitten in de lift? Welke niet?

Who's hot en who's not in de IT-sector? Volgens een rondvraag van het het magazine 'Smart Business Strategies' staan business analists bovenaan het verlanglijstje van IT-bedrijven.

6 april 2010

Delen

in de lift

“Je kan een bedrijf niet veranderen met technologie zonder te begrijpen hoe het werkt”, verklaart Marc Heeren, managing director van CSC. “Daarom richten we onze aandacht nu sterk op kandidaten met een bedrijfseconomische vorming. Ook omdat het eenvoudiger blijkt om economisten IT-kennis bij te brengen dan om mensen met een technische achtergrond iets van economie aan te leren.”

Spin in het web

“Waar we allemaal naar op zoek zijn, is die ene polyvalente, multi-skilled medewerker met een hoog IQ en EQ. ‘The spider in the web’. Geen nerd, maar iemand die conceptueel denkt, luistert naar de klant en dat vertaalt in een project. Zo iemand is goud waard”, vertelt Marc Heeren.

Wie is hot in IT?

Top 5 stijgers

 1. Business analist
  Mensen, zoals de business analist, die de vertaalslag van IT naar de rest van het bedrijf kunnen maken, zijn nog steeds gegeerd. Ook de zogenaamde projectleider zit in deze categorie.
 2. Business intelligence-specialist
  Ook wel de data analist genoemd. Staat in voor de analyse van bedrijf- en sectorgegevens.
 3. De datacenter expert
  Software en data belanden meer en meer in een datacenter. Waardoor er nood is aan specialisten om de computersystemen er efficiënt te beheren.
 4. iPhone ontwikkelaars
  Steeds meer applicaties komen tevoorschijn op de smartphone, en de iPhone in het bijzonder.
 5. ERP-consultant
  Van alle zogenaamde ERP-pakketten is SAP het belangrijkste in ons land. Een SAP-specialist ligt nog altijd goed in de markt, al is hij doorgaans gespecialiseerd in één of enkele modules ervan.

Wie moet terrein prijsgeven in IT?

Top 5 dalers

 1. De selfmade IT’er
  De omgeschoolde leraar geschiedenis, Nederlands of chemie heeft het moeilijk. Omgeschoolde IT’ers komen (veel) moeilijker aan de bak.
 2. De vijftigplusser
  Werkloze vijftigplussers raken moeilijk aan werk. Dat is in de IT-sector niet anders.
 3. De webmaster
  De duivel-doet-al die instaat voor alles wat een bedrijf op internet publiceert, heeft zijn beste tijd gehad. Vandaag hoef je allang geen techneut meer te zijn om online te kunnen publiceren.
 4. De pc-hersteller
  Een informaticus zonder communicatieve vaardigheden. Vroeger was het misschien nog vanzelfsprekend, vandaag kom je er niet meer mee weg.
 5. Oude programmeertalen
  De vraag naar oudere programmeeromgevingen zoals Cobol neemt niet bepaald toe. Nieuwe technologieën zoals Java of van Microsoft doen het beter.

(wv) - Met dank aan Smart Business Strategies 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.