Welke autosnelweg is de gevaarlijkste?

Het fileleed en de ongevallen op Belgische autostrades zijn berucht in Europa. Alle Europese snelwegen in rekening genomen, is het enkel gevaarlijker (lees: dodelijker) rijden in Griekenland.

6 november 2014

Delen

Enkel de Griekse autostrades zorgen voor meer dodelijke ongevallen dan het Belgische wegennet. Zo concludeert het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid die samen met de federale wegpolitie een onderzoek uitvoerde naar verkeersveiligheid in Europa.

Factoren

Naast de algemene grote verkeersdrukte, ligt vooral overdreven snelheid aan de basis van de ongevallen. Ook alcoholmisbruik en het niet opvolgen van de gordelplicht zorgen voor gevaarlijke situaties met een fatale afloop. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de bestuurders die betrokken waren bij een dodelijk ongeval geen gordel droeg. Ook 40,7 procent van de passagiers voorin deed dat niet. Bij de passagiers achterin liep dit zelfs op tot meer dan 70 procent.

Ervaringsdeskundigen wijzen op het gevaar van de vele oprittencomplexen en de toch wel hoge maximumsnelheden in de buurt van grote steden.

Gevaarlijkste trajecten

België doet het dus niet goed, om het mild te zeggen. Op 5 jaar tijd vielen er op de Belgische snelwegen alleen al 582 doden, wat al een viervoud van dodelijke slachtoffers in de bebouwde kom bleek te zijn.

De gevaarlijkste trajecten? De E34 (Antwerpen – Assenede) en ook de R1 (Antwerpse Ring) worden beter vermeden…

Veiligste wegen

De veiligste Belgische snelweg zou de Gentse Ring (R4) zijn. De Gentse Ring noteert de minste dodelijke ongevallen van het Belgische snelwegennetwerk.

Voor de veiligste snelwegen van allemaal moet je tenslotte in Finland zijn. Ook Zweden scoort goed, gevolgd door onze zuiderbuur, Frankrijk.

 

(sjv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.