Wat zijn meest voorkomende uitzendjobs?

In België waren vorige jaar zowat 585.000 mensen aan de slag als uitzendkracht. Nog nooit waren het er zoveel. Een derde van de uitzendkrachten werkte als student, een derde als bediende en een derde als arbeider. De top tien van uitzendjobs is zeer divers.

We halen deze bevindingen uit Aan het werk, een boek over diverse aspecten van uitzendwerk uitgegeven op initiatief van sectorfederatie Federgon. Aan de hand van vijftien uitvoerige getuigenissen en weetjes schetst het boek een grondig portret van een sector die flexibel werk mogelijk maakt en vaak als opstap fungeert voor een (vaste) job.

Werknemers diverser

De verschillen tussen die uitzendwerkers zijn overigens groot. Eenvoudig gesteld worden in de uitzendsector alle leeftijden, nationaliteiten, opleidingsniveaus en sociaaleconomische achtergronden vertegenwoordigd.

Toch is de sector geen doorsnede van de Belgische beroepsbevolking: in uitzendarbeid zijn werknemers iets minder vrouwelijk en etnisch diverser. Zo scoort de uitzendsector beduidend beter dan het Belgische arbeidsmarktgemiddelde voor de tewerkstelling van personen met een migratieachtergrond. Ook vijftigplussers vinden via uitzendwerk gemakkelijker hun weg naar de arbeidsmarkt.

Top-10 meest voorkomende profielen

  1. Administratief medewerker
  2. Verkoper
  3. Magazijnier
  4. Kassier
  5. Inpakker
  6. Machineoperator
  7. Medewerker callcenter
  8. (Industriële) schoonmaak
  9. Verzorging, verpleegkunde
  10. (Hulp)boekhouder

(wv) - Bron: Aan het werk, Federgon profielstudie 2016 

Meer info over Interim

20/05/2016