Wat is het verschil tussen het statuut van werknemer en zelfstandige?

11 september 2008

Delen

De statuten van werknemer en van zelfstandige verschillen op heel wat vlakken van elkaar. Een belangrijk verschil zit in de sociale zekerheid.

Als werknemer regelt je werkgever je sociale bijdragen via je loon. Als zelfstandige moet je zelf de nodige, en gedeeltelijk wettelijke, verplichte initiatieven nemen. Als werknemer - bediende of arbeider - wordt je sociaal statuut grotendeels voor jou geregeld. Je werkgever is verplicht om zich bij de verschillende instellingen van de Sociale Zekerheid aan te sluiten: de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, een Kinderbijslagfonds, een Vakantiekas (enkel voor arbeiders) en een arbeidsongevallenverzekeraar.

De enige aansluiting die je als werknemer zelf moet doen, is die bij een ziekenfonds naar keuze. Elke maand zal de werkgever op je loon de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen inhouden (13,07 procent op je brutoloon) en deze doorstorten aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Daarnaast betaalt hij zelf ook nog patronale socialezekerheidsbijdragen op jouw loon (ongeveer 35 procent).

Zelfstandigen moeten zich bij een Sociaal Verzekeringsfonds aansluiten en per kwartaal sociale bijdragen betalen. Deze bedragen ongeveer 22,5 procent van hun beroepsinkomsten.

Verschil is uitkeringen

Door het verschil in de bijdragen tussen de twee statuten is er ook een verschil in uitkeringen. Dat geldt voor uitkeringen en tegemoetkomingen zoals, ziekte en invaliditeit, pensionering enzovoort.

Om deze verschillen op te vangen, bestaan er heel wat alternatieven die je als zelfstandige bij privé-instellingen kan onderschrijven zoals het vrij aanvullend pensioen zelfstandigen, de gewaarborgde inkomensverzekering enzovoort. Via deze systemen geniet je bovendien van fiscaal aantrekkelijke maatregelen.

Goede raad? Loop even langs bij een erkend ondernemingsloket. Zij maken voor jou de vergelijking tussen de twee statuten en je bent meteen op het goede adres om je onderneming op te starten.

i.s.m. Securex     

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.