Wat is een pensioenbonus?

Om werknemers aan te moedigen op latere leeftijd het actieve beroepsleven te verlaten, werd een bonussysteem ingevoerd dat extra pensioenrechten toekent aan wie langer werkt.

26 september 2013

Delen

Deze maatregel is enkel van toepassing op pensioenen van werknemers die daadwerkelijk en voor de eerste maal ingaan tussen 1 januari 2007 en 1 december 2013.

De bonus bedraagt 2,2524 euro bruto per dag effectieve tewerkstelling na 1 januari van het jaar waarin je 62 wordt of 1 januari van het jaar waarin een 44ste kalenderjaar in je loopbaan begint.

Welke dagen worden meegeteld?

Enkel de gepresteerde dagen vanaf 1 januari 2006 worden in aanmerking genomen. Bovendien worden enkel de dagen tot je de eerste maal met pensioen gaat meegerekend. Dagen die worden gepresteerd na de maand waarin je 65 bent geworden, tellen in principe niet mee. Enkel wanneer je nog geen 45 loopbaanjaren kan bewijzen, worden de dagen van effectieve tewerkstelling tot 31 december van het jaar waarin het 45ste loopbaanjaar bewezen wordt, meegerekend.

Onderworpen aan belastingen

De pensioenbonus wordt jaarlijks bij het wettelijk pensioen gevoegd. De bonus is belastbaar en onderworpen aan sociale inhoudingen. Hij wordt toegevoegd aan het overlevingspensioen van je echtgenoot als je sterft.

Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.