VIVES zet eerste afgestudeerde bachelors bouw in de bloemen

Drie jaar geleden ging op de campus Oostende van Hogeschool VIVES de gloednieuwe opleiding professionele bachelor in de bouw van start. Vorige week ontvingen de eerste afgestudeerden plechtig hun diploma. Zij kunnen haast meteen aan de slag, want de vraag naar dergelijke profielen is hoog.

7 oktober 2015

Delen

De hogeschool wilde met de opleiding tegemoetkomen aan een grote vraag naar hoger opgeleide werkkrachten. In een sector waarin haast elke functie een knelpuntberoep is, bestaat er immers nog een groot tekort aan dergelijke profielen.

“Wij hebben altijd sterk geijverd voor een dergelijke opleiding”, zei Jan Meuleman, voorzitter van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen, drie jaar geleden bij de voorstelling ervan. “West-Vlaanderen was de enige provincie waarin deze opleiding nog niet bestond, terwijl ze een enorm instroompotentieel heeft door de aanwezigheid van heel wat sterkte technische scholen. Deze opleiding kan extra zuurstof leveren aan de sector.”

“Elk jaar studeren 700 jongeren af aan de bouwafdelingen van de West-Vlaamse secundaire scholen”, zegt ook Vincent Decruyenaere, provinciaal secretaris van de Bouwunie West-Vlaanderen. “Proportioneel is dat meer dan in andere regio’s. Dat zij sinds drie jaar kunnen kiezen voor een voortgezette opleiding tot professionele bachelor in de bouw in hun eigen provincie, stemt mij erg tevreden.”

Meteen aan het werk

De opleiding professionele bachelor in de Bouw aan de Hogeschool VIVES telt momenteel 175 studenten. Het is een sterk praktijkgerichte voorbereiding op heel wat bouwberoepen, van bouwplaatsleider, bouwkundig tekenaar, tot inkoper, werfleider of gebouwenbeheerder. Functies die zowel gegeerd zijn in de constructie van gebouwen als bij burgerlijke bouwwerken en wegen. “Naast het bestaande aanbod van masters in de bouw, de vroegere burgerlijke en industriële ingenieurs, is het belangrijk om ook een ruim aanbod te hebben van professionele bachelors, die het toekomstige middenkader kunnen vormen in de bouwbedrijven, de werfleiders en conducteurs”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

“Zij hebben grote kansen op tewerkstelling, niet alleen bij aannemers, maar bijvoorbeeld ook bij studiebureaus en producenten van bouwmaterialen.” Dat de vraag naar bachelors in de bouw alleen maar zal toenemen, is duidelijk. In de toekomst zullen bouw- en bouwverwante bedrijven zowat 14 procent van de Vlaamse tewerkstelling vertegenwoordigen, schat de Vlaamse Confederatie Bouw.

(wv) – Meer info: www.vives.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.