VDAB-baas schrijft ‘Work Action Heroes’

In zijn boek ‘Work Action Heroes’ schrijft Fons Leroy, topman van de VDAB, over de echte helden van de arbeidsmarkt, zoals de ongekwalificeerde, de vijftigplusser of de werknemer die angstvallig vasthoudt aan zijn job. “Allemaal mensen met talenten die we vaak niet meteen opmerken.”

19 januari 2016

Delen

“Het gaat om de competenties, niet zozeer om de diploma’s.” (Fons Leroy, topman VDAB)

‘Work Action Heroes’ is op zijn zachtst gezegd een origineel boek, en voor een deel zelfs een strip. Leroy grijpt hierbij terug naar een oude liefde: Marvel Comics. In het boek beschrijft hij hoe hij tijdens een trip in de VS zijn jeugdheld, comicschrijver Stan Lee kon ontmoeten.

Stripfiguren

De zes Work Action Heroes uit het boek zijn stripfiguren die stuk voor stuk de moeilijke gevallen (of beter: de onbewerkte diamanten) van de arbeidsmarkt moeten voorstellen. “Vorig jaar heb ik een vrij klassiek boek geschreven over de arbeidsmarkt, dat meer gericht was naar het beleid. Dit boek is ruimer opgevat en onderdeel van een breder project. Ook mijn lezingen zitten in hetzelfde format”, vertelt Fons Leroy, die overigens ook zelf opduikt als stripfiguur in het boek.

De zes helden (zie kader) uit het boek liggen voor de hand: de ongekwalificeerde jongere, de arbeidsgehandicapte, de 50+’er met een bore- of burn-out, de timide sollicitant, de werknemer die angstvallig vasthoudt aan zijn job en de medewerker met weerstand tegen elke innovatie. “Ze lijken alle zes de kneusjes van de arbeidsmarkt, maar dat is omdat je kennismaakte met hun alter-ego. Want het enige wat ze nodig hebben is wat heroïsche kracht om hun mannetje of vrouwtje te staan”, luidt het motto van het boek.

Die heroïsche kracht komt van anderen, vaak stil achter de schermen, op de arbeidsmarkt. Het zijn de ‘superpowers’, die geloven in de kracht van onze helden. Deze superpowers zijn overigens divers: van leerkrachten en coaches die de talenten van iemand doen ontbolsteren tot middenveldorganisaties en bedrijven. Leroy haalt in zijn boek zelfs enkele voorbeelden van werkgevers aan, zoals Torfs, Colruyt en Nike. “Het gaat om de competenties, niet zozeer om de diploma’s”, benadrukt hij.

Vuca

De helden acteren samen in een zogenaamd VUCA-decor, wat staat voor volatiel, onzeker (uncertain), complex en ambigu. “Het is de context van de actuele arbeidsmarkt, en dat zal de komende jaren ook zo blijven”, stelt Leroy. “Technologische innovaties en de intense globalisering plaatsen de arbeidsmarkt, en ook de zes helden, voor grote uitdagingen.”

Het boek van Leroy is dus tweeledig. Het is enerzijds bedoeld voor de instanties: middenveld, arbeidsmarktbemiddelaar, werkgever, maar ook de individuele leerkracht. En anderzijds geeft het moed en inspiratie aan werknemers of werkzoekenden. Die zo de held in zichzelf kunnen ontdekken.

(wv) 

‘Work Action Heroes. Over de helden van de arbeidsmarkt’ (ISBN 9789462922747) van Fons Leroy is uitgegeven bij Uitgeverij ACCO en is beschikbaar voor € 25 via www.uitgeverijacco.be/workactionheroes of in de boekhandel. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.