Uitvinderswedstrijd als aftrap voor Boetiek Techniek

Nog tot 3 april kunnen jongeren inschrijven voor de uitvinderswedstrijd van Boetiek Techniek 2015. Het evenement dat op 25 april doorgaat in het centrum van Gent, laat jongeren via workshops en doe-activiteiten kennismaken met techniek, dankzij bedrijven als Eandis en Arcelor.

18 februari 2015

Delen

Boetiek Techniek laat jongeren kennismaken met techniek.

"Een twintigtal organisaties en bedrijven doen mee aan de editie 2015", vertelt Karen Maes van partnerorganisatie TOFAM (Tewerkstellings- en Opleidingsfonds Arbeiders Metaal).

"TOFAM organiseert opleidingen voor werknemers in metaal en technologiebedrijven, de grootste industriële sector in Vlaanderen. Oost-Vlaanderen alleen al telt 25.000 werknemers in de sector, zowel arbeiders als bedienden. Boetiek Techniek richt zich tot 11- tot 14-jarigen, maar op de wedstrijd in groeps- of klasverband of individueel speelt die leeftijdsgrens niet. Kinderen en jongeren met een idee mogen meedoen. Ook voor ouders valt er veel te beleven tijdens Boetiek Techniek. Aan de stands staan niet alleen de workshopleiders, ook de bedrijfsleiders informeren je over wat je allemaal kunt doen in metaal en technologie. De opleidingen in die richtingen liggen aan de basis van het idee voor Boetiek Techniek. We hebben voor deze editie alweer boeiende deelnemers weten aan te trekken: Arcelor, GE Industrial Solutions, Volvo Trucks, … Eandis is een belangrijke nieuwe deelnemer."

Voor ieder wat wils

Grote bedrijven en kmo’s zoeken permanent en op alle niveaus naar technisch geschoolde medewerkers. Karen Maes: "We willen tijdens Boetiek Techniek elke deelsector aan bod laten komen, van plastics over automotive tot metaalbewerking en van automatisering tot handenarbeid. Er is voor ieder wat wils. Jongeren kunnen bijvoorbeeld iets graveren op een metalen plaatje of ervaren hoe je een wagen op afstand bestuurt. In vergelijking met vorig jaar hebben we nieuwe workshops. Creaclub Technica voor 10- en 12-jarige meisjes en jongens die graag creatief bezig zijn met techniek is een nieuwkomer. Er is Polet, een producent van tuingereedschap, er komt een speciale workshop rond 3D-printing, … Dankzij onze nieuwe standhouders kunnen we alweer een nieuw verhaal vertellen."

Boetiek Techniek
De reacties op de vorige edities van Boetiek Techniek waren unaniem enthousiast. De Facebookpagina spreekt boekdelen. "Toch is er in het basisonderwijs vaak weinig aandacht voor technische richtingen, omdat leerkrachten er niet veel mee hebben", besluit Maes. "Dat ouders geen juist beeld hebben van wat een job in de industrie juist inhoudt, speelt zeker een rol. Maar naast beroeps- en technisch onderwijs, heb je ook op universitair niveau heel wat mogelijkheden." De derde editie van Boetiek Techniek gaat opnieuw door in Gent, maar mikt op deelnemers in heel Vlaanderen. “De Gentse binnenstad is ideaal om het ruime aanbod aan workshops van Boetiek Techniek te organiseren. Op termijn is het de bedoeling dat we ook andere locaties aandoen.”

(wv) – Foto’s: Fotohuis Griet 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.