Talententoog in Asse viert eerste verjaardag

Net een jaar geleden startte de VDAB in Asse met een 'Talententoog'. Dit project ging de strijd aan tegen de hoge jeugdwerkloosheid in de regio. De eerste verjaardag wordt gevierd met een speciale editie, Talententoog XXL.

30 oktober 2015

Delen

“We merken dat de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt voor jongeren een grote stap blijft.” (Sofie De Reymaeker, VDAB Vlaams-Brabant)

De Talententoog startte in oktober 2014 als initiatief van de VDAB Vlaams-Brabant. De aanleiding was het hoge aantal werkzoekende jongeren (-26 jaar) in Asse en omstreken. "Jeugdwerkloosheid staat hoog op onze agenda”, zegt Sofie De Reymaeker van VDAB Vlaams-Brabant. "VDAB heeft sowieso de taak om jonge werkzoekenden naar een geschikte job, opleiding of stage te begeleiden. Maar soms is het enige wat jongeren over VDAB weten, dat ze zich bij ons als werkzoekende 'moeten' inschrijven. Dat is jammer, want wij hebben als arbeidsmarktspecialist veel méér te bieden."

Om werkzoekende jongeren in Asse beter te begeleiden, sloeg de VDAB de handen in elkaar met de gemeentelijke jeugddienst, het Jongerenonthaal (JAC) van CAW Halle-Vilvoorde en jeugdhuis ’t Bronneken. Elke eerste vrijdag van de maand staan consulenten van de VDAB en medewerkers van het Jongerenonthaal van CAW Halle-Vilvoorde jonge werkzoekenden bij in hun zoektocht naar werk. Dat alles verloopt in een ontspannen sfeer in het jeugdhuis ’t Bronneken op de Asphaltcosite. Het project is uniek voor de streek.

Competenties

De Talententoog behandelt telkens één thema dat de jongeren beter voorbereidt op de arbeidsmarkt. "We merken dat de overgang van het onderwijs naar de arbeidsmarkt voor jongeren een grote stap blijft", zegt Sofie De Reymaeker. "Daarvoor zijn verschillende mogelijke redenen: ze weten niet goed hoe de arbeidsmarkt werkt, ze missen competenties om hun loopbaan zelf te sturen, of ze hebben niet de juiste kwalificaties." Het afgelopen jaar waren er infosessies of workshops over Individuele Beroepsopleiding (IBO, een vorm van werkplekleren), de interimsector, tips & tricks voor een sollicitatiegesprek, e-coaching, sociale media en werken in het buitenland. De voorbije edities waren telkens volzet.

De eerste verjaardag van Talententoog wordt gevierd met een XXL-editie in pop-up/outlet stijl, op vrijdag 6 november tussen 13.30 en 16.00 uur in ’t Bronneken. Het wordt een unieke gelegenheid voor jongeren uit de regio om zich te informeren en te solliciteren bij werkgevers uit diverse sectoren. Onder meer Suncomfort, ZEB, Konvert Interim, Start People, Colruyt, Promoplan, Bofrost, de politie, het leger en Adecco zullen aanwezig zijn. "We hebben bewust ook interimkantoren uitgenodigd, want voor een jongere met geen of weinig werkervaring is interimwerk een dankbaar iets", zegt Sofie De Reymaeker. De deelnemers kunnen er ook hun cv laten screenen door professionals en informatie inwinnen over bij- en herscholing.

Volgens de VDAB-cijfers waren er in september 2015 in Asse en omstreken 1.219 jongeren op zoek naar een baan, waarvan 225 in Asse zelf. De jeugdwerkloosheid daalde in vergelijking met vorig jaar, maar blijft met 16,9 procent erg hoog. 44 procent van de jongere werkzoekenden zijn laaggeschoold. Jonge werkzoekenden in de regio zijn vooral geïnteresseerd in een baan als winkelmedewerker, magazijnmedewerker of administratief medewerker.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.