Studenten werken meer tijdens het jaar

Uit cijfers van HR-dienstverlener Randstad blijkt dat er tijdens de eerste drie maanden van 2012 een globale stijging is van de studententewerkstelling tijdens het jaar en een lichte daling tijdens de schoolvakanties in vergelijking met vorig jaar. Deze verandering is het gevolg van de nieuwe wet inzake studentenarbeid, aldus Randstad.

15 mei 2012

Delen

2 jobstudenten

In totaal gingen in de eerste drie maanden van 2012 6,3% meer studenten aan het werk, met een stijging van zelfs 23,7% in aantal uren. Er gingen dus meer studenten aan het werk en de studenten presteerden ook meer uren.

Tijdens de vakantieperiodes was er echter een lichte daling. In de krokusvakantie daalde het aantal jobstudenten met 2%, in aantal uren was dit zelfs 4%. In de paasvakantie was er ook een daling: van 4% in uren, 3% in het aantal studenten.

Meer jobstudenten

Er is dus een globale stijging waar te nemen, ondanks de huidige economische situatie én de wijziging op studententewerkstelling bij de overheid. (De overheidsdiensten hebben eerder dit jaar aangekondigd geen beroep meer te doen op studenten in 2012, dit om budgettaire redenen, nvdr.)

Er zijn dus sterke aanwijzingen dat de nieuwe wet voor studentenarbeid een positief effect heeft op de tewerkstelling. Daarnaast ziet men een lichte verschuiving van de vakantiemaanden naar het schooljaar. Of deze trend van begin dit jaar zich ook de komende maanden zal verderzetten, valt nog af te wachten.

Nieuwe wet op studentenarbeid

De nieuwe regeling voor studentenarbeid ging in op 1 januari 2012. Deze laat studenten toe om over een heel jaar 50 dagen te werken aan heel interessante voorwaarden.
>> De versoepelde regeling voor jobstudenten vanaf 2012 in detail 

Deze regeling heeft dus een duidelijke weerslag op de studentenarbeid. De cijfers bevestigen de resultaten van een Randstad-bevraging eind vorig jaar bij 400 bedrijven en 500 studenten. Als gevolg van de wet stelden bedrijven toen dat ze van plan waren meer beroep op studenten te doen en deze laatsten planden eveneens meer te werken in 2012. Het is dan ook niet verrassend dat de nieuwe wetgeving bij zowel bedrijven als studenten unaniem positief onthaald werd.

Opletten!

Studenten moeten vooral opletten dat ze de grens van 50 dagen (240 uren) niet overschrijden. Anders wordt de arbeid hoger belast. Ouders met kinderen ouder dan 18 die teveel werken, kunnen ook de kinderbijslag verliezen. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat de grens niet overschreden wordt.

(kv) – Bron: Randstad.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.