Slimme huishoudtoestellen spreiden stroomverbruik

Door minder energie te verbruiken tijdens de avondpiek, kunnen we black-outs vermijden. Dat is de conclusie van Linear, een onderzoeksproject waaraan ook de KU Leuven en het Leuvense onderzoekscentrum IMEC deelnamen.

12 december 2014

Delen

Een slimme wasmachine schakelt zichzelf in wanneer er veel stroom is.

Gedurende drie jaar testte Linear bij 240 Vlaamse gezinnen verschillende manieren om het energieverbruik beter af te stemmen op de wisselende energieproductie van hernieuwbare energiebronnen. Zonnepanelen en windturbines produceren namelijk niet altijd evenveel stroom.

‘Slimme toestellen’

De onderzoekers van Linear testten verschillende manieren om het stroomverbruik van gezinnen te sturen. Prijsstimulansen, waarbij de energie goedkoper werd bij een hoog aanbod (bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag), bleken slechts tijdelijk te werken. Deelnemers moesten altijd zelf opzoeken wanneer het elektriciteitsverbruik het voordeligste was. De moeite om elke dag opnieuw de stroomtarieven te raadplegen en het verbruik daarop af te stemmen, bleek te groot.

Wat wel werkt, zijn 'slimme toestellen'. Die krijgen via een netwerk informatie over het energieaanbod en schakelen zichzelf in wanneer het totale energieverbruik laag is. Een slimme vaatwasmachine stel je 's ochtends in met de opdracht dat de vaat 's avonds schoon moet zijn. Het toestel begint dan automatisch te werken op het optimale tijdstip, bijvoorbeeld in de namiddag wanneer er veel zonne-energie beschikbaar is.

Duurzaam netwerk

Een van initiatiefnemers van het project is professor Geert Deconinck van de KU Leuven. Hij doet onderzoek voor EnergyVille, een kenniscentrum voor duurzame energie en intelligente energiesystemen. Hij verwacht dat we over een paar jaar volop slimme toestellen in de winkels vinden. "De fabrikanten zijn al volop aan het experimenteren, met name in het highendsegment. Maar die toestellen kunnen nog niet onderling communiceren; de wasmachine van een bepaald merk praat alleen met het hoofdkwartier van dat merk."

In afwachting daarvan heeft Geert Deconinck wel al tips om deze winter door te komen. De vraag naar elektriciteit piekt tussen vijf en zeven 's avonds. Als er op dat moment weinig wind is en weinig stroom uit het buitenland geïmporteerd wordt, kan er een tekort optreden. De kerstverlichting uitschakelen of je gsm-lader uittrekken helpt niet, zegt Deconinck, want die toestellen verbruiken amper elektriciteit. "Je kunt het verschil maken met apparaten die veel verbruiken zoals wasmachines, droogkasten, strijkijzers, elektrische kookplaten. Een aantal van die activiteiten kun je gerust uitstellen tot later, wanneer er minder vraag naar stroom is."

Deconinck is echter geen fan van dergelijke tijdelijke noodmaatregelen. "We moeten op een duurzame manier investeren in een slim netwerk, slimme meters en slimme toestellen. Linea heeft bewezen dat het kan zonder dat je aan comfort inboet."

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.