Ruim helft asielzoekers vindt geen job

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat na één jaar 33,3 procent van de vluchtelingen een job gevonden heeft. Na drie jaar ligt dat percentage op 44,5 procent. Daarna verdwijnen ze uit het zicht van de arbeidsbemiddeling, waardoor ruim de helft in het illegale arbeidscircuit of langdurige werkloosheid dreigt te belanden.

9 september 2016

Delen

“Dit zijn geen cijfers om vrolijk van te worden”, zegt arbeidsmarktspecialist Jan Denys. “Vooral de geringe toename tussen één en drie jaar is zorgwekkend. De asielzoekers die wel overal op hun poten terechtkomen, vinden een job na één jaar. De anderen zijn een groter probleem. Zij raken amper of niet aan een job, ondanks de middelen die ingezet worden. En dan moet je er nog rekening mee houden dat ze vaak in gesubsidieerde banen terechtkomen.”

Een extra probleem is dat zes op de tien vluchtelingen die recent in ons land zijn aangekomen, laaggeschoold zijn. Voorheen was dat vier op de tien. Wel positief: bovenstaande cijfers golden voor een periode van laagconjunctuur. Vandaag ziet de situatie van de Belgische economie er een stuk beter uit. “België heeft geen traditie in het tewerkstellen van immigranten. Alleen Polen doet het nog slechter dan ons”, zegt Piet Cosemans, woordvoerder van de VDAB.

Opkrikken

Toch is de VDAB ervan overtuigd dat het die cijfers kan opkrikken. De arbeidsbemiddelingsdienst heeft 35 extra mensen in dienst genomen om de duizenden vluchtelingen vooruit te helpen op de arbeidsmarkt. Samen met de bestaande medewerkers moeten ze de belangrijkste barrière – taal – zo snel mogelijk uit de weg ruimen. Dat kan op verschillende manieren: door cursussen voor nieuwkomers, maar ook door het aanleren van Nederlands op de werkvloer. “Er zitten heel wat technische profielen bij de vluchtelingen”, zegt Louise Van Couillie van VDAB Oost-Vlaanderen.

“Onze arbeidsmarkt schreeuwt om dat soort mensen. Dus schakelen we die mensen zo snel mogelijk in en kunnen ze de taal al doende leren. Voor sommige knelpuntberoepen kan de komst van vluchtelingen met een technisch profiel een zegen zijn. Ik ben optimistisch over de kansen van vluchtelingen op onze arbeidsmarkt. We zien bij hen een enorme veerkracht. Het zijn mensen die heel veel ondernemingszin en doorzettingsvermogen aan de dag gelegd hebben om hier te raken. Zulke eigenschappen zijn op de arbeidsmarkt een belangrijke troef.”

Ook VDAB-woordvoerder Piet Cosemans is positief: “Onze indruk is dat er de voorbije maanden steeds meer asielzoekers met een job zijn. Je merkt dat ze stilaan ook zelf op zoek gaan naar werk, nu ze hier min of meer gesetteld zijn. Een pluspunt is ook dat de asielzoekers jonger zijn dan vroeger. Dat maakt ze iets kneedbaarder en flexibeler. Op die manier kunnen we ze gemakkelijker begeleiden naar een knelpuntberoep.”

(ds) – Foto: (kvg) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.