Opnieuw meer jobs voor administratieve profielen

Belgische hr-managers zeggen dat er dit najaar meer administratieve jobs gecreëerd en ingevuld zullen worden. Ze zijn opnieuw iets optimistischer over de groeivooruitzichten van onze economie en die van het eigen bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van OfficeTeam, dat zich specialiseert in de tewerkstelling van tijdelijke administratieve profielen.

29 augustus 2014

Delen

administratie
”83 procent van de Belgische hr-managers heeft moeite om de juiste en gekwalificeerde professionals te vinden.” (Maj Buyst, director OfficeTeam)

De meerderheid (77%) van de tweehonderd bevraagde hr-managers zegt het komende halfjaar te blijven aanwerven. De klemtoon ligt daarbij op een status quo van het huidige personeelsbestand. Zes op de tien hr-managers zeggen dat vrijgekomen plaatsen de volgende zes maanden opnieuw worden ingevuld. 17 procent spreekt over het creëren van extra jobs. Dat is 3 procent meer dan tijdens de eerste jaarhelft.

Positieve kijk op de toekomst

Volgens Maj Buyst, director van OfficeTeam, zijn dit signalen die wijzen op een voorzichtig optimisme op de rekruteringsmarkt. “Bedrijven blijven niet enkel aanwerven, ze zetten ook in op extra jobs. Hoogstwaarschijnlijk is dit het gevolg van hun positievere kijk op de toekomst van onze economie.”

Hr-managers hebben inderdaad opnieuw iets meer vertrouwen in de toekomst. Ook dat blijkt uit het onderzoek. Zeven op de tien van hen denken dat onze economie opnieuw kan groeien. Dit voorjaar dacht slechts de helft van de hr-managers dit. Nog groter is het vertrouwen in de toekomst van het eigen bedrijf. 80 procent meent dat die er goed uitziet, een vooruitgang met 11 procent ten opzichte van het eerste semester.

Toptalent

Ondanks de positieve aanwervingsvooruitzichten, zegt 17 procent van de hr-verantwoordelijken dat er geen vrijgekomen posities zullen ingevuld worden en geen nieuwe jobs zullen gecreëerd worden. De licht positieve kentering is duidelijk nog niet overal voelbaar en heel wat bedrijven blijven nog erg voorzichtig rekruteren.

Dat neemt niet weg dat de meeste werkgevers voor grote uitdagingen staan op personeelsvlak. Het aantrekken en behouden van toptalent is daar één van, weet Maj Buyst. “83 procent van de Belgische hr-managers vindt het vandaag niet gemakkelijk om de juiste en gekwalificeerde professionals te vinden. Die trend zet zich verder vergeleken met de eerste helft van dit jaar. Toen zei 85 procent dat ze maar heel moeilijk de juiste werknemers vonden.”

Lat blijft hoog liggen

In Vlaanderen lijkt de zoektocht gemakkelijker te verlopen. Daar ‘klaagt’ slechts 79 procent van de hr-managers over moeilijk vindbaar talent, wat een opmerkelijk verschil is met de eerste helft van dit jaar. Toen vond 91 procent van de Vlaamse hr-managers nog dat deze zoektocht een hele uitdaging was.

De bezorgdheid rond personeelsretentie daalt lichtjes. Net geen drie kwart van de hr- verantwoordelijken zegt bezorgd te zijn dat hun administratieve topmedewerkers in het komende jaar van job zullen veranderen. Dat is een daling van 5 procent in vergelijking met de eerste helft van 2014.

“Bedrijven leggen de lat nog altijd heel hoog. Vaak zoeken ze die persoon die over alle gevraagde vaardigheden beschikt. Vinden ze uiteindelijk zo iemand dan zien ze die uiteraard niet graag vertrekken. Een goede retentiestrategie blijft voor werkgevers een must”, aldus Maj Buyst.

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.