Opleidingen voor softwaretesters worden vereiste

CTG, een IT-dienstenbedrijf uit Diegem, levert trainingen voor softwaretesters op Expert-niveau. Dergelijke opleidingen worden belangrijker omdat bedrijven steeds meer belang hechten aan certificaten voor testers.

14 november 2014

Delen

Michaël Pilaeten
Michaël Pilaeten van CTG verzorgt opleidingen voor softwaretesters.

CTG is een internationale organisatie met kantoren in Noord-Amerika en Europa. Bij CTG België werken 350 medewerkers, en naar behoefte worden nog freelancers ingeschakeld. De consultants hebben meestal een algemene academische of hogeschoolopleiding achter de rug, zegt Michaël Pilaeten, test-coach en trainingscoördinator. De specifieke IT-vaardigheden die nodig zijn leren ze indien nodig in het bedrijf zelf.

CTG biedt diensten en consultancy in de IT-sector aan, zoals softwareontwikkeling, testing en projectmanagement. "We kunnen helpen tijdens de volledige levenscyclus van een softwareproject: vanaf het concept over de ontwikkeling tot de uiteindelijke uitrol", zegt Michaël Pilaeten. De klanten van CTG zijn onder meer overheidsinstellingen, financiële instellingen, telecombedrijven, instellingen in de gezondheidszorg en andere bedrijven.

Testen

Een van de belangrijkste activiteiten van CTG is het testen van software. "Je kunt een softwareproject vergelijken met het bouwen van een huis", legt Michaël Pilaeten uit. "Je neemt een architect onder de arm en vertelt hem wat je wilt, en op basis van jouw vereisten maakt de architect een plan dat gerealiseerd wordt door een aannemer. Bij een softwareproject vertrek je van een lijst met requirements (vereisten) die door softwareontwikkelaars vertaald worden naar de eigenlijke software. Wat wij doen, is nagaan of het afgeleverde product voldoet aan de vereisten. Bevat de software alle functies die gevraagd werden? Is de software veilig, is ze gebruiksvriendelijk, werkt ze efficiënt? Dat testen gebeurt het best al tijdens de ontwikkeling, zodat de software nog bijgestuurd kan worden."

Certificaten

Bedrijven eisen steeds vaker dat softwaretesters een erkend certificaat op zak hebben. Die certificaten worden uitgereikt door de International Software Testing Qualifications Board (ISTQB), een internationale non-profitorganisatie. Bij CTG heeft 95 procent van de testers zo'n certificaat op zak. "Vaak is zo'n certificaat een basisvereiste vooraleer een klant met een softwaretester wil samenwerken", stelt Michaël Pilaeten.

Tot voor kort konden testers in België ISTQB-certificaten behalen op twee niveaus: het Foundation-niveau voor basiskennis en het meer praktijkgerichte Advanced-niveau. Sinds kort biedt CTG biedt ook de Expert-opleiding aan. Die is bedoeld voor testmanagers die het testproces moeten leiden en verbeteren.

De trend naar meer certificatie is al enkele jaren bezig. Het handwerk, zeg maar het uitvoeren van tests, wordt geautomatiseerd of verhuist naar landen met lagere loonkosten. Maar daardoor wordt de coördinatie van zo'n project ingewikkelder. Daarom vragen bedrijven steeds meer naar de hogere certificaten. "We verwachten dat het Expert-certificaat de norm zal worden voor testers in een leidinggevende of sturende rol", zegt Michaël Pilaeten.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.