Opleiding kasseileggen of webdesign?

Ook voor wie zich met hart en ziel omschoolt, zal het dit jaar niet makkelijk zijn om opnieuw aan de slag te geraken. "Maar die mensen hebben tenminste aan zichzelf gewerkt", zegt Ann Vroonen, directrice van de competentiecentra in de provincie Antwerpen. "En dat is nog altijd de beste garantie op een mooie baan eens de economie zich herpakt."

23 maart 2009

Delen

Ook voor wie zich met hart en ziel omschoolt, zal het dit jaar niet makkelijk zijn om opnieuw aan de slag te geraken. "Maar die mensen hebben tenminste aan zichzelf gewerkt", zegt Ann Vroonen, directrice van de competentiecentra in de provincie Antwerpen. "En dat is nog altijd de beste garantie op een mooie baan eens de economie zich herpakt."

De crisis veegt de spons niet over de structurele tekorten op de arbeidsmarkt. Op een dag zal de economie heropleven en zullen we weer de mond vol hebben van ontgroening en vergrijzing. Wie van de luwte vooraf gebruik maakt om aan zichzelf te werken, zal volgens Vroonen meer kans maken op een mooie baan.

"Er is niets mis met cursisten die uitkijken naar een opleiding die zo vlug mogelijk werkzekerheid biedt - voor sommigen is dat financieel zelfs noodzakelijk -, maar er is ook niets mis met een langetermijnvisie. Uiteindelijk moet je je job ook graag doen. Of je kiest voor een snelle of een duurzame oplossing, hangt af van je situatie. En rendeert die keuze niet dadelijk, heb je tenminste aan jezelf gewerkt. Want je kan als werkloze ook gewoon niets doen, maar dan gebeurt er ook niet veel."

Zelf is Vroonen al drie jaar directeur van de competentiecentra in de provincie Antwerpen, maar al dertig jaar actief in de sector en zelf ooit gestart als instructeur.

Het verschil tussen nu en dertig jaar geleden moet immens zijn?

Onze basistaak - opleiding geven aan werkzoekenden - zijn we altijd trouw gebleven, ook al gaat tien procent van onze inspanningen naar het bijkomend opleiden van werknemers. De laatste jaren zijn er natuurlijk heel wat doelgroepen bijgekomen. Vooral aan het aanbod voor de zwaksten op de arbeidsmarkt is gesleuteld. Een andere grote verandering is dat we steeds meer samenwerken met partners. In plaats van alles zelf te doen, halen we de expertise waar die zit: het onderwijs, Syntra en private partners.

Zijn er opleidingen die extra aandacht verdienen?

Sinds enkele jaren investeren we sterk in de social profit: verpleging, bejaardenhulp en kinderopvang. Maar ook voor de bewakingssector lopen er nu verschillende opleidingen. Daarnaast worden partnerships met sectoren en opleidingsfondsen steeds belangrijker om onze opleidingen af te stemmen op nieuwe noden.

Wat voor een publiek trekken jullie aan?

Een zeer divers publiek. Wij organiseren cursussen van kasseilegger tot webdesigner en zien een heel gamma aan cursisten passeren: jong, oud, laag- en hooggeschoold. Die laatsten komen vaker voor korte, specifieke modules. Een ingenieur die van zichzelf vindt dat hij onvoldoende Frans kent om echt goed in de markt te liggen, kan bij ons een taalopleiding volgen. Een informaticus kan bij ons een nieuwe programmeertaal leren. In de echte beroepsopleidingen, tot metser of zo, vind je dergelijke profielen uiteraard minder terug.

Zorgt de crisis ervoor dat jullie meer inschrijvingen te verwerken krijgen?

De laatste weken merken we alleszins dat de interesse voor ons aanbod stijgt. Zeker ten opzichte van de voorbije twee jaar, een periode waarin de instroom voor bepaalde opleidingen zelfs vrij moeizaam verliep. Onder andere jongeren, die het weer wat moeilijker hebben om aan de slag te geraken, vragen nu meer opleidingen aan. Op de grote instroom van mensen die recentelijk ontslagen zijn, is het nog even wachten."

Worden er ook maatregelen genomen die inspelen op de gevolgen van de crisis?

Vanaf 1 april kunnen bijvoorbeeld ook tijdelijke werklozen gratis gebruik maken van het VDAB-opleidingsaanbod. Er moeten nog een paar modaliteiten bekeken worden, maar in principe zal dat vanaf volgende maand zo zijn. Die maatregel geeft ook aan iemand die plots geen vijf maar twee dagen per week meer werkt de kans om zich om te scholen of een bijkomende opleiding te volgen. Dergelijke opleidingen op maat worden in deze economisch moeilijke periode heel belangrijk.

Hoe zorg je er voor dat het opleidingsaanbod de vraag zo goed mogelijk dekt?

We kijken voortdurend naar waar er nog arbeidsplaatsen zijn. Nu is dat bijvoorbeeld in de maritieme en de logistieke sector. We passen onze opleidingen dan ook aan. Elk jaar wordt er ook een sectoraal opleidingsplan opgesteld dat in kaart brengt hoeveel werknemers een bepaalde sector telt, wat hun leeftijd is, wanneer ze gaan stoppen met werken, welke instroom er nodig is, hoeveel kandidaten het onderwijs levert, waar de tekorten zitten ... Zo weten wij in welke opleidingen we moeten investeren, welke we moeten opstarten en welke er kunnen verdwijnen. De meeste van de VDAB-opleidingen zijn wel gericht op knelpuntberoepen.

 bullets Omscholing: zij gaan ervoor

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.