Nippon Shokubai start rekrutering voor nieuwe investeringen

Het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai start deze maand nog zijn rekruteringscampagne op voor de grootscheepse investeringen die in Zwijndrecht gepland staan. In de vestiging in de Antwerpse haven wordt 350 miljoen geïnvesteerd wat 70 extra jobs oplevert.

22 juni 2015

Delen

Nippon Shokubai
"Wie hier aan de slag gaat, komt in een ambitieus team terecht.” (Pascale Smet, hr-manager Nippon Shokubai)

Nippon Shokubai is gespecialiseerd in de productie van acrylzuur en superabsorberende polymeren (SAP) die worden gebruikt voor een brede waaier aan toepassingen zoals luiers en incontinentiemateriaal. In de vestiging in Zwijndrecht is sinds 1999 een productie-eenheid voor SAP gevestigd. Die installatie gaat het Japanse bedrijf nu fors uitbreiden.

Bovendien komt er een volledig nieuwe plant om zelf acrylzuur te produceren, dat als basis dient voor de SAP. Doel is om tegen mei 2018 operationeel te zijn, maar Nippon Shokubai gaat nu al op zoek naar de nodige krachten. Zij moeten immers eerst een doorgedreven opleidingstraject doorlopen.

Procesoperators/laboranten

Het gros van de aanwervingen situeert zich op het niveau van procesoperator. “In de SAP-productie werken we momenteel met vier ploegen van negen procesoperators in een volcontinu systeem. Zij staan in voor het beheer en controle van de installaties en het productieproces, enerzijds aan het bedieningspaneel in de controlekamer en anderzijds aan de hand van rondgangen. Die combinatie zorgt voor variatie. Daarnaast moeten onze producten aan zeer strenge kwaliteitsvereisten voldoen en dit vraagt van onze medewerkers ook een continue focus”, licht hr-manager Pascale Smet toe.

“Om de capaciteit van 70.000 ton op te voeren tot 170.000 ton worden de bestaande ploegen binnen SAP danig uitgebreid. Daarnaast gaan we in Zwijndrecht nu ook zelf acrylzuur produceren, waarvoor een aantal volledig nieuwe ploegen worden opgestart. De focus ligt daar iets meer op de paneelbediening. Naast procesoperators hebben we voor die nieuwe ploegen ook enkele ondersteunende mensen nodig, evenals een aantal ingenieurs die de brug slaan tussen engineering en productie. Voor de teams van procesoperators streven we naar een goede mix van mensen uit het TSO, bachelors en mensen met leidinggevende capaciteiten. Bij de selectie kijken we in eerste instantie naar het denkvermogen, de technische affiniteit en attitude, eerder dan naar het diplomaniveau”, zegt Pascale Smet.

“Ten slotte krijgt, in ons streven naar een steeds beter product, bij de uitbreiding ook het labo een nog grotere rol. Voor het functionele labo, waar de producten voortdurend op hun fysieke capaciteiten worden getest, zoeken we daarom ook een aantal laboranten.”

Naar Japan

Om die nieuwe uitdagingen aan te gaan, heeft Nippon Shokubai een compleet opleidingstraject uitgewerkt, waarvoor medewerkers ook naar Japan worden gestuurd. “In de thuishaven in Japan wordt al acrylzuur geproduceerd. De medewerkers voor de nieuwe plant in Zwijndrecht krijgen daarom ginder een maand 'training on the job'. De uitbreiding van de SAP-afdeling brengt anderzijds ook op dat gebied nieuwe technologieën naar Zwijndrecht. Daarom worden ook voor deze eenheid voor een aantal procesoperatoren opleidingen in Japan georganiseerd, zowel voor de nieuwe als voor bestaande medewerkers. Die worden gespreid over twee blokken van drie maanden in afwisselende teams. Met die trainingen wordt gestart begin 2016”, verduidelijkt de hr-manager.

“Er komt dus eerst een hoop training aan te pas. Maar dat maakt het net tot een erg boeiende uitdaging. Het fijne is dat je vanaf scratch iets nieuw mee kunt opbouwen en opstarten. Dat zorgt in het bedrijf voor een bijzondere dynamiek om kennis te delen en er samen voor te gaan”, merkt ze op.

“Die drive, die wil om er samen voor te gaan, weerspiegelt zich ook sterk in de bedrijfscultuur”, zegt de hr-manager. “Gezien de Japanse roots heerst binnen Nippon Shokubai een sterke overlegcultuur waarbij inbreng en inspraak wordt gevraagd en gegeven aan de medewerkers. Enerzijds zijn er de voordelen van deel uit te maken van een multinational, maar anderzijds heerst hier nog steeds een kmo-mentaliteit, laagdrempelig en heel open. Dat gaat ook gepaard met heel wat fierheid. De investeringen in Zwijndrecht getuigen van veel vertrouwen en dat versterkt de wil om de beste te zijn. Wie hier aan de slag gaat, komt in een ambitieus team terecht”, verzekert Smet.

Werkzekerheid

“Met dit nieuwe project verankeren we ons ook definitief in de haven van Antwerpen, want tot nu toe zijn we er tussen alle grote spelers nog een nobele onbekende. Nochtans hebben we minstens evenveel boeiende uitdagingen te bieden. Getuige daarvan de investeringen”, zegt plant manager Roel De Vil.

“Mét garanties op werkzekerheid”, benadrukt Pascale Smet. “Voor ons product zullen er altijd afnemers zijn. Zelfs in economisch slechte tijden. De crisis die in 2008 losbrak, hebben wij niet gevoeld. Ik zie niet gebeuren dat iedereen ineens overschakelt op katoenen doeken in plaats van luiers en er is ook de toenemende vergrijzing.”

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.