Nieuwe technieken zijn non-stop uitdaging voor Viessman-werknemers

Viessmann Belgium vierde deze zomer zijn 50-jarig bestaan. Op die tijd groeide het Duitse familiebedrijf uit tot een mondiale speler met meer dan 11.000 werknemers. 150 daarvan werken in ons land. “En die moeten zich voortdurend aanpassen aan nieuwe technieken”, zegt ceo Patrick O.

19 september 2014

Delen

Patrick O.
”We gebruiken de lucht als vuilbak. Ons energiebewustzijn moet echt beter.” (Patrick O, ceo Viessmann)

De grote sprong voorwaarts nam Viessmann in de jaren ‘90, toen grote baas professor Viessmann besloot om niet langer een uit de kluiten gewassen familiebedrijf te zijn, maar een internationale speler die zou groeien door zich op de export te focussen.

Een goede keuze, zou later blijken. Zeker in combinatie met het groeiende bewustzijn rond duurzaam energiegebruik. De fiscale aftrek waar particulieren vanaf 2002 konden genieten voor energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen of warmtepompen deden de klimaatsector boomen.

Nieuwe technieken

Ook Viessmann profiteerde van die evolutie. “We hadden plots veel meer personeel nodig. Het werd plots een hele uitdaging om de juiste mensen te vinden en op te leiden”, vertelt Patrick O.

Tien jaar lang nam Viessmann tien tot vijftien personen per jaar aan, meestal technische profielen: bachelors, ingenieurs of mensen die hun sporen al verdiend hadden in het veld. “De perfectie vind je nooit als je rekruteert”, weet Patrick O intussen. “Daarom leiden we onze mensen meestal ook nog zelf op, in onze kantoren in België, Frankrijk of Duitsland.”

Dat opleiding noodzakelijk is in een bedrijf als Viessmann, beseft de ceo beter dan wie ook. “De voorbije jaren zijn we geëvolueerd van verwarmen met stookolie naar gas, warmtepompen, zonnepanelen, enzovoort. Binnen afzienbare tijd krijgen we te maken met biogas en fotovoltaïsche cellen. En tegen 2020 wil Europa dat we werk maken van ‘almost zero energy buildings’. Dat zijn allemaal nieuwe technieken die onze mensen onder de knie moeten krijgen. Het is belangrijk dat wie hier werkt, dat beseft en daar echt in geïnteresseerd is.”

11 dagen Batibouw

Voor het geld moeten ze niet bij Viessmann komen werken, zegt Patrick O. “Toch niet als dat de hoofdreden is. Onze werknemers moeten ervan overtuigd zijn dat duurzame energie de toekomst is en oprecht geïnteresseerd zijn in de oplossingen die ze onze klanten kunnen aanbieden.”

Dat is vaak hard werken, geeft de ceo toe. “Als elf dagen op Batibouw staan teveel gevraagd is, zit je met een probleem. Ik sta daar al dertig jaar en vind het nog altijd een feest. Het is de kans om mensen te overtuigen en om te voelen wat er leeft in de markt. Daar moet je van genieten.”

Kleine kater

Sinds het wegvallen van de belastingaftrek voor energiebesparende maatregelen, zitten bedrijven als Viessmann met een kleine kater, geeft Patrick O toe. “We werven dit jaar niet meer aan.”

De ceo hoopt op een kentering. “We moeten ons nog veel bewuster worden van ons energieverbruik. Momenteel gebruiken we de lucht als vuilbak. Dat kan niet. Eigenlijk zou energie nog een pak duurder moeten zijn. In België alleen al staan er vier miljoen installaties die niet werken volgens de hedendaagse normen. Dat is 80 procent van ons patrimonium. Daar moeten we op inspelen.”

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.