Meest beloftevolle kmo Vlaams-Brabant & Brussel NNOF maakt nieuwe meubelen uit oude

NNOF (Nearly New Office Facilities) uit Vilvoorde verwerkt oude kantoormeubelen tot nieuwe. Het snelgroeiende bedrijf werd door zelfstandigenorganisatie Unizo bekroond als beloftevolle kmo Vlaams-Brabant & Brussel 2014-2015.

30 oktober 2014

Delen

NNOF
"Onze mensen moeten doordrongen zijn van duurzaamheid.” (Anne Lenaerts, Hr-manager NNOF)

NNOF is een spin-off van verhuisbedrijf Your Mover Vandergoten uit Vilvoorde en maakt deel uit van een familiale holding. Een vijftal jaar geleden liet het moederbedrijf zijn ecologische voetafdruk berekenen.

‘Refurbishen’

Op basis van dat onderzoek nam het bedrijf een aantal maatregelen die zijn impact op het milieu verminderen, zoals aandacht voor ecodriving, cursussen voor chauffeurs en het inzetten van herbruikbaar verpakkingsmateriaal, vertelt hr & corporate communications manager Anne Lenaerts. "Maar het interessantste wat we uit de studie leerden, was dat we een heel groot verschil konden maken door de levensduur van kantoormateriaal te verlengen. Als we bestaand kantoormeubilair een tweede leven kunnen geven, zijn er immers geen nieuwe grondstoffen nodig en geen energie om die te verwerken, moeten er geen nieuwe producten van heinde en verre getransporteerd worden, en produceren we geen afval."

NNOF haalt oude meubels op bij klanten en gebruikt die als grondstoffen voor nieuw kantoormeubilair. Bureaus, ladeblokken, kasten en vergadertafels worden eerst volledig gedemonteerd. Met die bouwstenen worden dan nieuwe meubels gemaakt. Daarbij verandert vaak de functie, legt Anne Lenaerts uit. "Het kan zijn dat een kast met kussens en stoffen omgebouwd wordt tot een zitbank, of dat het blad van een bureau eindigt als onderdeel van een kast." Dit ‘refurbishen’ gebeurt in de vestiging te Vilvoorde, met uitzondering van het poederlakken, waarvoor een speciale vergunning nodig is die NNOF niet bezit. Het eindresultaat is niet te onderscheiden van nieuw.

Creativiteit

NNOF werd afgesplitst tot een zelfstandige onderneming in 2012. De omzet groeide tot 2,2 miljoen euro, en voor volgend jaar wil het bedrijf die verdubbelen. "Onze klanten kiezen bewust voor duurzame producten, en het is voor hen ook financieel interessant. Dergelijke refurbished meubelen zijn 10 tot 20 procent goedkoper dan nieuw meubilair."

Het bedrijf zal eind dit jaar zestien medewerkers tellen. Daarbij zijn meubelontwerpers, monteurs-schrijnwerkers, magazijniers, verkopers en administratief personeel. "Onze mensen moeten doordrongen zijn van duurzaamheid", zegt Anne Lenaerts. "Iedereen heeft de mond vol van de circulaire economie, waar producten op het einde van hun leven geen afval worden, maar de grondstof voor nieuwe producten. Wie bij ons werkt, moet daar echt in geloven." Ook creativiteit is gewenst. "Bij ons begint een schrijnwerker niet met een bestelling voor nieuw materiaal. Hij vertrekt van een bestaand stuk hout en moet daar een andere bestemming aan geven. Dat vergt een zekere flexibiliteit en oog voor innovatie", aldus Anne Lenaerts.

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.