Meer startende ondernemingen in West-Vlaanderen

In Vlaanderen zijn het voorbije halfjaar weer iets meer nieuwe ondernemingen opgestart dan in dezelfde periode vorig jaar. West-Vlaanderen spant daarbij de kroon. Dat blijkt uit een onderzoek van Graydon België. Maar er is geen reden om te gaan jubelen.

2 oktober 2014

Delen

nieuwe zaak open
Vooral Vlaamse ondernemers lijken hoop te koesteren op een economische heropleving.

Eerst het goede nieuws: in Vlaanderen werd tijdens de eerste zes maanden van het jaar 2,14 procent meer nieuwe ondernemingen opgericht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar: 20.248 in totaal. Volgens het financiële dienstverleningsbedrijf Graydon België lijken vooral Vlaamse ondernemers weer hoop te koesteren op een economische heropleving, waardoor ze bereid zijn om te investeren.

Dit is natuurlijk een gemiddeld cijfer, want er zijn grote verschillen tussen de provincies. West-Vlaanderen bijvoorbeeld laat een stijging optekenen van 7,28 procent, goed voor 3.743 nieuwe bedrijven. Alles in acht genomen, en rekening houdend met de ‘bescheiden economische impact’ van de regio, scoort het arrondissement Ieper het beste van alle Vlaamse arrondissementen, met 323 nieuwe bedrijven (+20,5%). Kortrijk en Brugge volgen met respectievelijk +9,8 procent en +6,22 procent.

Ook Vlaams-Brabant (+5%) doet het goed. Antwerpen daarentegen, dat gezien moet worden al het economische hart van Vlaanderen, presteert maar matig, met een toename van 0,89 procent. In Oost-Vlaanderen ten slotte is er zelfs een daling van het aantal nieuwe bedrijven van -2,17%.

Klein ondernemersvertrouwen

Dat er geen reden is om de champagne te laten knallen, bewijzen de nationale cijferstatistieken uit het onderzoek van Graydon België. Want de stijging van het aantal nieuwe ondernemingen is volledig op het conto van het Vlaamse landsgedeelte te schrijven. Op nationaal vlak was er het eerste halfjaar een daling van 2,91 procent (1.105 minder nieuwe bedrijven) in vergelijking met de eerste zes maanden van 2013. En dat komt door de slechte cijfers uit Wallonië. Graydon België concludeert dat de Waalse ondernemers het laten afweten, met slecht 9.859 start-ups, ofwel een daling van 11,2 procent. De provincie Luik doet het slecht (-19,2%), maar ook in Namen (-11,13%), onze buurprovincie Henegouwen (-8,46%) en Luxemburg (-7,2%) is er veel aarzeling te merken bij potentiële starters.

Het Brusselse Gewest ten slotte blijft stabiel op dit vlak, met 5.531 nieuwe bedrijven, of een bescheiden stijging van 0,31 procent.

Graydon België concludeert dat het ondernemersvertrouwen nog altijd niet snor zit. Startende ondernemers laten zich sterk leiden door de economische conjunctuur en hun terughoudendheid betekent dat er nog niet voldoende positieve signalen zijn om het erop te wagen.

(jd) – Meer info: www.graydon.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.