Dringend gezocht: personeel (m/v)

Het regent ontslagen. Althans, dat lijkt zo. Maar er zijn veel meer bedrijven die volop aanwerven en soms zelfs geen geschikte werkkrachten vinden. Wat is er aan de hand?

28 november 2016

Delen

personeel gezocht

Wat hebben Caterpillar, Axa en ING met elkaar gemeen? Alle drie kondigden ze aan dat ze ettelijke honderden medewerkers doen afvloeien in ons land. De plannen werden breed uitgesmeerd in de media, maar tegelijk werven veel bedrijven volop aan. We sommen enkele bedrijven en domeinen op en tonen aan dat de keerzijde van de medaille minstens zo hard blinkt.

Sectoren: retail werft aan

Terwijl in de banksector het personeelsbestand elk jaar met zowat 2 procent daalt en die sector continu nieuwe mensen nodig heeft, zijn er sectoren en bedrijven die volop groeien en rekruteren. Retail is daar een voorbeeld van. Colruyt Group heeft het voorbije boekjaar 2015-2016 (dat in maart afliep) bijvoorbeeld 3.343 mensen aangeworven. “Als we rekening houden met de afvloeiingen, dan betekent dit dat we als groep in dat jaar met zo'n 1.400 medewerkers zijn gegroeid. Het hoogste aantal in vijf jaar”, stelt David Cornelis, domeinverantwoordelijke rekrutering & selectie bij Colruyt Group. Bovendien, zo benadrukt Cornelis, houdt de trend van de aanwervingen ook dit jaar aan bij Colruyt Group.

Colruyt Group is qua aanwervingen een van de voorlopers in de retailsector. Maar ook collega Lidl haalt bijvoorbeeld volop nieuw volk binnen. “We werven dit jaar alleen al 500 nieuwe collega's aan en dat zal zo blijven de komende 4 jaar. Tegen 2020 creëren we 2.000 nieuwe jobs”, vertelt Isabelle Colbrandt, afdelingshoofd PR en communicatie bij Lidl Belgium.

Digitalisering levert ook jobs op

De media wijzen veel ontslagen toe aan de verdere digitalisering of automatisering. Maar net deze digitale transformatie levert ook jobs op. Zo zoeken heel wat grotere en kleinere organisaties consultants. Een voorbeeld hiervan is Intys Consulting uit Brussel.

Het Belgische bedrijf met vestigingen in Frankrijk, Ierland en Luxemburg en ongeveer 250 medewerkers, wil tegen 2020 duizend medewerkers tellen. Een ambitie die ook prominent op de homepagina van het bedrijf prijkt. Intys Consulting specialiseert zich onder meer in project-, financieel- en operationeel management. “Zo doen we heel wat transformatieprojecten, bijvoorbeeld rond digitale transformatie”, vertelt Philippe Metz, CEO van Intys Consulting.

Het bedrijf mikt voor zijn aanwervingen op vaste medewerkers. Het gaat voornamelijk om economische opleidingen zoals TEW en handelsingenieur. “In België is het moeilijk om goede profielen te vinden. Er is een echte ‘war for talent’ aan de gang”, meent Metz.

Technici in West-Vlaanderen: veel succes

Wat sowieso een rol speelt bij de nood aan personeel is het type job. Geschoolde technici en zorgpersoneel (zoals verplegers en hoofdverplegers) blijven bijvoorbeeld erg gegeerd.

Wat ook van tel is: de regio. In sommige regio’s is de nood aan personeel acuut. In West-Vlaanderen bedraagt de werkloosheidsgraad (het aantal werklozen ten opzichte van de totale werkende bevolking) iets meer dan 6 procent. In Vlaanderen is dat ruim 8 procent, in de provincie Antwerpen zelfs bijna 10 procent. Eén op de twee kmo’s in West-Vlaanderen vindt moeilijk personeel, zo blijkt uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie Unizo.

Lees verder:

"Het duurt soms 6 tot 9 maanden om de juiste mensen te vinden …" 

In samenwerking met MARK Magazine
(wv/ds) – Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.