‘De Belfius-collectie is er voor iedereen’

4.500 stukken telt de Belfius-kunstcollectie. Met klinkende namen als Breughel, Delvaux en Tuymans. Grootmeesters in de handen van conservator Patricia Jaspers.

19 juli 2014

Delen

Patricia Jaspers
“Onze collectie krijgt steeds meer bezoekers over de vloer. De laatste keer telden we er 700.” (Patricia Jaspers, conservator kunstcollectie Belfius)

Rubens, Ravel, Ensor, Magritte, Fabre … Het zijn maar enkele van de bekenden uit de Belfius-kunstcollectie. “Er is nog veel meer”, zegt Patricia Jaspers. Sinds 1980 werkt ze als conservator bij de bank. Samen met twee collega’s ‘onderhoudt’ ze de duizenden kunstwerken. “Mensen denken bij kunst aan schilderijen en beeldhouwwerken. Maar er zitten ook wandtapijten, zilver, meubilair en vele andere stukken in de collectie”.

Die telt werken uit verschillende periodes. Zowel de oude, de hedendaagse als de moderne kunst is vertegenwoordigd. Wat al die werken gemeen hebben, is dat ze van de hand zijn van Belgische kunstenaars. “Dat was een van de achterliggende ideeën”, legt Patricia Jaspers uit. “Net als de filosofie om de werken zichtbaar te maken voor het cliënteel, het personeel en het grote publiek.”

Beheer van de collectie

Vandaag worden de kunstwerken tentoongesteld in de onthaalruimten van de hoofdzetels en in alle vergaderzalen en gangen. Belfius promoot de collectie zoveel mogelijk. Onder andere door ze in bruikleen te geven aan andere tentoonstellingen.

Dat Patricia Jaspers de duizenden kunstschatten al die jaren onder haar hoede heeft, dankt ze aan haar gemengde interesse voor kunst en economie. Die deed haar bij de bank solliciteren. Als conservator doet ze wat ook haar collega’s in een ‘echt’ museum doen: inventarisatie, conservatie, veiligheid, organiseren van tentoonstellingen, kopen en verkopen, … “Al hebben we sinds 2008 geen enkel stuk meer aangekocht of verkocht, de focus ligt nu op het beheer van de collectie.”

Opschudding

Dat een conservator echt wel zijn handen vol heeft, zegt ze nog. “Toen er een tijd geleden even opschudding was over de collectie (in 2012 overwoog Belfius om een deel van de collectie te verkopen, red.), werd geïnsinueerd dat er zelfs geen inventaris was. (lacht) Daar was ik even niet goed van.”

Wat haar wel blij maakt, is het project ‘Cultuur voor Iedereen’, met Belfius Art, een wedstrijd waar artistiek talent uit academies uit het hele land aan deelneemt. “Van april tot en met juli exposeren hier vijftig kandidaten. Een jury kiest daar twee laureaten uit.”

Tijdens de andere maanden van het jaar, van september tot en met maart, kan het publiek een selectie uit de Belfius-collectie bezichtigen, elke derde zaterdag van de maand. “Dat wordt alsmaar bekender. De laatste zaterdag dat we open waren, kregen we zevenhonderd bezoekers over de vloer.”

(wv) - Foto: (bd) - Bron: MARK Magazine - Meer info: belfius.be/collectie 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.