De 706 partners van VDAB: voor iedereen een job op maat

Op zoek naar een job? Dan klop je beter eens aan bij VDAB. Samen met zijn meer dan zevenhonderd partners zet de dienst je op weg naar de job die het best bij je past.

19 december 2014

Delen

VDAB Educam
"Bijna alle beroepen in de autosector zijn knelpuntberoepen" (Charlotte Gilson, Educam)

De arbeidsmarkt is zo divers dat één en dezelfde organisatie moeilijk voor iedereen een antwoord kan vinden. Daarom werkt VDAB samen met 706 gespecialiseerde partnerorganisaties. Daar zijn specialisten bij die mensen met een handicap of een taalachterstand begeleiden, , maar ook werkgeversorganisaties zoals Unizo of sectororganisaties.

Knelpuntberoep

Een van die specialisten is Educam, het kennis- en opleidingscentrum van de autosector en aanverwante sectoren. Het centrum biedt opleidingen aan voor mensen die in de sector werken of willen werken.

“We zorgen onder meer voor een kwalitatieve instroom van werkzoekenden”, zegt Charlotte Gilson van Educam. “Bijna alle beroepen in de autosector zijn knelpuntberoepen. Het probleem zit hem vaak bij kwalitatieve competenties. Er zijn dus wel kandidaten, maar die hebben niet altijd de juiste vaardigheden. Daar willen wij wat aan doen.”

Educam begeleidt stages voor werkzoekenden die bij VDAB een opleiding mecanicien of koetswerkhersteller volgen. Deze opleidingen worden up-to-date gehouden in samenwerking met de sector. “De doelgroep die zich aanmeldt bij VDAB is heel divers”, zegt stagebegeleidster Lies Vandamme. “Dat zijn zowel schoolverlaters, als mensen die later in hun carrière willen switchen. Ik begeleid nu een jongere die van zijn ouders naar de koksschool moest, maar altijd al carrossier wilde worden. Na zijn schooltijd zocht hij een oplossing en kwam hij bij ons terecht.”

Eerste ervaring

Lies laat de stages zo vlot mogelijk verlopen. “Ik zoek mee naar stageplaatsen en ga voor de start van een stage langs bij het bedrijf. Als een werkgever weet dat dit de eerste stage is van de cursist en dat die bijvoorbeeld nog niet genoeg kennis heeft van elektriciteit, dan kan de werkgever hem inzetten voor iets wat hij wel al kan. Zo is de eerste ervaring positief.”

De bedoeling van elke stage is om een job te vinden. "Voor een eindstage vragen we altijd om op zoek te gaan naar een stageplaats met een reële kans op tewerkstelling. Toont een bedrijf interesse, dan kan ik nog altijd op zoek gaan naar oplossingen voor eventuele knelpunten. Een werkzoekende die de juiste attitude heeft, maar nog enkele competenties moet opfrissen, kan nog even in opleiding gaan voordat hij aangenomen wordt.”

In Kortrijk

In Kortrijk pakt VDAB-partner JONK de jeugdwerkloosheid aan. “We proberen vooral jongeren te bereiken die afhaken of die niet komen wanneer je een briefje stuurt”, zegt Bruno Messiaen, beleidsmedewerker aan de Stad Kortrijk. “Wij gaan die jongeren zoeken, ze begeleiden en aan werk helpen.”

De jongeren waarmee JONK werkt, hebben vaak de hoop op een job opgegeven of wantrouwen de bestaande organisaties. “VDAB werkt meestal met brief of mailing,” legt Messiaen uit, “en daar komen ze niet op af.”

Maar wie niet opdaagt, kan geschorst worden. Daarom gaat JONK thuis langs bij de jongeren en werkt het samen met organisaties die jongeren op het vlak van welzijn of onderwijs helpen. “Die jongeren hebben vaak al een aantal waters doorzwommen, zijn soms in aanraking geweest met justitie, komen uit een moeilijke gezinssituatie ... Ze starten met een achterstand en wat ze doen, helpt ze niet altijd vooruit”, zegt Bruno Messiaen.

JONK is zes jaar geleden gestart en timmert aan de weg “We proberen een opstap te bieden: sommige jongeren vinden snel hun eigen weg, anderen moet je tot op de werkvloer begeleiden”, aldus Bruno Messiaen.

Het verhaal van Toon: 'Op straat beland, maar me herpakt'

Dat de juiste begeleiding werkt, bewijst het verhaal van Toon. Hij vond enkele jaren geleden zijn weg tot bij JONK. “Rond mijn dertiende heb ik een aantal keuzes gemaakt waardoor ik in slechte milieus terechtkwam. De school liet ik voor wat ze was en op mijn 17de heb ik het huis van mijn moeder verlaten. Uiteindelijk ben ik op straat beland.”

Het OCMW heeft Toon doorverwezen naar JONK. Hij ging weer les volgen en haalde zijn diploma middelbaar onderwijs. “Bruno, mijn begeleider, stak me bij elke ontmoeting een hele bundel met jobs toe en gaf me vooral vertrouwen. Veel werkloze jongeren denken dat er echt geen werk voor hen is. Terwijl ik denk dat er meer vacatures zijn dan werklozen. Het enige tekort is volgens mij de wil en de motivatie. Jongeren die geen motivatie krijgen uit hun eigen kring, moeten die van elders halen.”

Vandaag werkt Toon bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in sanitair, airconditioning, domotica, elektronica en ventilatie. “Nooit opgeven”, zegt Toon. “Met de juiste begeleiding en wil lukt het wel.”

VDAB & partners in cijfers

VDAB werkt samen met 706 verschillende gespecialiseerde organisaties. Via die samenwerking begeleiden ze:

  • 10.554 opleidingen voor werkzoekenden in externe, door VDAB erkende, opleidingscentra
  • 17.189 personen met een indicatie van arbeidshandicap
  • 1.194 mensen met mentale, motorische op psychische problemen
  • 9.407 taalopleidingen Nederlands

(eb) – Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.