OR Espresso Bar: Het zwarte goud

Toegegeven, rond dit tijdstip zitten de meesten al op kantoor. Toch is het nog opvallend druk in de OR Espresso Bar tegenover de Gentse Minardschouwburg. Vroege vogels kunnen er al terecht vanaf half acht, ook om hun ochtendshot cafeïne mee te nemen op weg naar het werk.

7 januari 2010

Delen

OR Espresso Bar in Gent
OR Espresso Bar
Walpoortstraat 26
9000 Gent
www.koffiebranderij-or.be

Score: 3,5 / 5

09:10:05

Wie minder gehaast is, kan zich hier ter plekke verwennen met een kopje huisgebrande koffie. De eigenaars baten in Aalst namelijk een artisanale koffiebranderij uit. De smaken die je hier in je tas krijgt, zijn dus bijna volledig eigen makelij.

Omdat ik er met een nuchtere maag binnenstap, mag het ietsje meer zijn dan enkel koffie. Op de kaart staan een vijftal ontbijtformules. Ik kies de ‘small and sweet’. Die belooft je voor 5,90 euro een koffiekoek naar keuze, een lungo koffie en glas vers geperst sinaasappelsap. Je kan enkel aan de toog bestellen, maar dat geeft je meteen een kijkje op de keuze aan koffiekoeken én op het hart van deze zaak: de espressomachine. Die ziet er kraaknet uit, zoals het hoort.

09:13:56

Ik zoek een plaatsje aan de lange houten toog voor het raam. Altijd leuk om passanten te bespieden als je het zonder gezelschap moet stellen. Nochtans mag ook het zicht op het interieur er zeker zijn. Het herenhuis, waar voordien een designwinkel in zat, is gezellig ingericht met veel hout en beigetinten. Helaas dempt al dat hard hout het geluid nauwelijks.

Lunchtime bij OR Espresso Bar in Gent Lunchtime bij OR Espresso Bar in Gent

In afwachting van mijn ontbijtje, bekijk ik wat de kaart ’s middags te bieden heeft. Vooral bagels, zo blijkt, zoals de ‘New York Classic Bagel’ met gerookte zalm en roomkaas (7, 50 euro). Voor zoetekauwen is er taart. Die komt van Julie’s House, misschien wel de beste patisserie van de stad. Naast koffie en verse thee, staan er slechts een handvol andere dranken op het menu. Maar het zou gek zijn om hier niet een van de vele koffie- en theebereidingen te proberen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ‘nutty latte’, een koffie met melk, nootsiroop, slagroom en nootjes (3 euro)?

Eens mijn bestelling arriveert, nip ik eerst aan de lungo, die Vlamingen kennen als de doorsnee koffie. Die mist een schuimlaagje en heeft een bittere toets. Kwestie van ook de honger te stillen, zet ik vervolgens mijn tanden in de chocoladekoek. Geen droog gevalletje, maar rijk aan boter. Lekker, dat is het fruitsap trouwens ook. Als toemaatje schotelt de barista mij nog een latte macchiato voor en een cappuccino met hartje in het melkschuim. Die latte’s scoren duidelijk beter dan de lungo. Dat onthoud ik voor de volgende keer.

Waar?


Grotere kaart weergeven   

Tekst: Katrien Stragier  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.