Le Pain Quotidien: Pure nostalgie?

Een wereldwijde keten met een artisanaal imago. Het lijkt een contradictie, maar Het Dagelijks Brood – Le Pain Quotidien – slaagt er al bijna 20 jaar in de wensen van nu te verzoenen met het vakmanschap en de smaak van toen. Ook in het hartje van het Antwerpse modedistrict kan je van het typische, zuurgedesemde brood genieten.

4 november 2011

Delen

Lunch bij Le Pain Quotidien in Antwerpen
Het Dagelijks Brood
(Le Pain Quotidien)
Steenhouwersvest 48
2000 Antwerpen
03/226.76.13
www.lepainquotidien.be

Score : 4 / 5

13:12:56

Wie van niet beter wist, zou denken dat deze zaak in de Steenhouwersvest al eeuwen meegaat. De gevel moet je de indruk geven dat onze over-over-grootouders hier om hun brood kwamen. Maar vergis je niet: het was pas begin jaren negentig van de vorige eeuw dat oprichter Alain Coumont zijn eerste winkel opende. Niet deze in Antwerpen, maar in de Brusselse Dansaertstraat.

Het label ‘authentiek’ spaar ik eerlijk gezegd dan ook liever voor bakkerijen als het ter ziel gegane Bloch in Gent. Toch streeft Coumont hier wel degelijk naar in zijn recepten. Toen hij nog als kok werkte, raakte hij teleurgesteld in de kwaliteit van het brood dat verkrijgbaar was. Daarom maakte hij maar zelf brood, wat zo’n stormloop naar het restaurant veroorzaakte dat hij besloot er zelf een zaak mee op te starten.

13:34:45

Het zuurgedesemde brood maakt nog altijd het hart uit van Het Dagelijks Brood, dat intussen is uitgegroeid tot een keten met alleen al in België 25 winkels. En wat gaat er beter bij brood dan een kom versgemaakte soep? Een kleine kom dagsoep kost je 4,20 euro. Vandaag hebben ze peterseliesoep in de aanbieding. De quiches, nog een handelsmerk, brengen me het water in de mond. Ondanks keuze uit een vijftal soorten, wordt het een met spinazie en feta (12,80 euro).

lunchtime bij Le Pain Quotidien - Ons Dagelijks Brood lunchtime bij Le Pain Quotidien - Ons Dagelijks Brood 

Het duurt niet lang voor de vriendelijke ober het lekkers op tafel tovert. De soep heeft een heerlijk groene kleur. Dat belooft. Op de zijkant van het bord liggen bovendien croutons, die ik gretig in de kom gooi. Uit ongeduld stop ik er al een paar zo in de mond. Helemaal krokant zijn ze helaas niet meer. De soep zelf heeft body te over, maar gezeefd is ze duidelijk niet. Voor mijn part mag er ook nog peper en zout bij.

Op de quiche is daarentegen niets aan te merken. Het aandeel feta is beperkt gehouden, zodat vooral de spinazie doorsmaakt. Het slaatje dat erbij geserveerd wordt, mist wat verfijning maar is lekker bijgekruid met wat kervel en een lichte vinaigrette. Toch vind ik 12,80 best wel veel voor wat ik hier op het bord zie liggen.

Waar?


Grotere kaart weergeven 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.