Au Suisse: Broodje Brussel

Au Suisse is Brusselse geschiedenis. Dat voel je aan het interieur.

16 september 2011

Delen

Au Suisse, Brussel
Au Suisse
Anspachlaan 73-75
1000 Brussel
Tel. 02/512.95.89
www.ausuisse.be

Score: 4 / 5

12:04:16

Op een steenworp van de Beurs tref je Au Suisse aan, een broodjeszaak met – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – de allures van een Amerikaanse diner. De zaak werd 130 jaar geleden opgericht door een koppel Zwitserse immigranten. Aanvankelijk een kruidenierszaak met Zwitserse specialiteiten, werden er vanaf de jaren twintig ook broodjes geserveerd en dat doen ze er nog steeds.

Dat Au Suisse een stukje Brusselse geschiedenis is, laat zich meteen voelen in het interieur. Ik kom terecht in een wereld van witte neonlichten, bruine tegeltjes en art déco-elementen. In een eindeloze toog staan kommen met slaatjes allerhande klaar. Achter de toog goudbruin gebakken stokbroden en dames in witte voorschort met rood biesje, kwestie van de Zwitserse roots nog eens te benadrukken.

Van die roots is in het assortiment broodjes jammer genoeg niet veel te merken. Het aanbod is rechttoe rechtaan: kaas, ham, kip-curry of vlees- en nog een hoop andere salades. Allemaal op en top vers. De slaatjes worden maar in kleine hoeveelheden per keer aangemaakt, hier dan ook geen vergeelde sausjes. In de werkplaats beneden wordt er afhankelijk van de vraag bij gemaakt.

au suisse au suisse 

Veel tijd om het assortiment te bestuderen, laat de dienster me niet. Aangezien de kom ‘tomate crevettes’ onder mijn neus staat te lonken, is de keuze snel gemaakt. Het broodje trouwens ook. Vliegensvlug wordt een royale lepel van het goedje op een stuk stokbrood gesmeerd. Dat stuk wordt nog gewoon afgesneden. De bake-off korte stokbroodjes die zoveel broodjesketens kenmerkt, hebben hier hun entree nog niet gemaakt.

12:16:12

Resultaat is een pretentieloos broodje dat binnen de minuut op de toonbank staat. De betaling (3,30 euro) wordt al even vlug afgehandeld, zo snel zelfs dat ik vergeet mijn bonnetje te vragen. Tant pis. Het terras lonkt en er zijn nog net een paar tafeltjes vrij, maar daar moet ik me wel voor haasten. Ik rep me om enkele twijfelende klanten voor te zijn zodat ik buiten van mijn broodje kan genieten.

En genieten wordt het. Hier is niet zomaar mayonaise uit een potje over wat garnalen gekwakt. De saus is luchtig en pittig, de tomaten zongerijpt en de peterselie fris groen. Spijtig wel dat er voor roze en niet voor grijze garnalen gekozen is, altijd iets meer uitgesproken van smaak maar helaas ook duurder. Toch maak ik hier ook in de toekomst met plezier een tussenstop.

(katrien.stragier@jobat.be)  

Waar?


Grotere kaart weergeven 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.