Lunchen in Gent: Gulzig in Gent

Gent

Summertime ... and the living is easy. Ook op kantoor staat tijdens de zomermaanden de boog doorgaans minder gespannen. Het ideale moment om collega’s beter te leren kennen bij een hapje, dat geen gat uit je budget hoeft te slaan. De beste adressen in Gent.

Ben je een vroege vogel, dan heb je geluk in Gent. De laatste jaren stak er de ene koffiebar na de andere de kop op. Trendsetter was Barista in de buurt van de Brabantdam, waarvan er intussen een tweede vestiging is vlakbij de Vrijdagsmarkt. De naam duidt op iemand die de kunst van het koffiezetten tot in de puntjes beheerst. Met Melanie Nunez achter de toog, winnaar van het Belgisch barista-kampioenschap 2009, is dat geen grootspraak. Naast – uiteraard – de klassieke Italiaanse koffierecepten zoals espresso en capuccino, zijn er ook eigen brouwsels zoals een macchiato met een toets speculoos. Leuk om weten is dat je hier standaard bij je koffie een stukje chocoladebrownie krijgt. Smullen.&nbsp

Voor bij wie zoetigheid de boventoon voert, is Julie's House een aanrader. Zoet betekent hier wel mierzoet, dus vooral suikeradapten komen hier aan hun trekken. Julie Stampaert bakt met veel liefde taarten, muffins, brownies en nog ander lekkers. Ook schattige cupcakes vind je hier, onder andere met limoen- en met speculoossmaak. Die kosten je 2,30 euro, maar laat je niet bedriegen: de cakejes vullen meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Als ontbijt zijn de scones met room en confituur niet te versmaden. Ook de pancakes mogen er zijn. In het historische gebouwtje langs het water staan een aantal tafeltjes om ter plekke iets te eten. Door het donkere glas-in-lood op de eerste verdieping is het daar evenwel niet altijd even klaar.&nbsp

Bio en veggie

Hou je het liever bio, dan kan je op vijf minuten stappen van bij Julie’s House terecht bij Simon Says. Deze koffiebar, eetcafé en B&B wordt gerund door twee Britten met een hart voor kunst. Getuige het werk van Panamarenko dat je hier niet tegen maar op de muur kan zien. Niet toevallig komt de koffie hier van branderij Hoorens, gerund door de echtgenote van de kunstenaar. Wat het eten betreft, ligt de nadruk op eerlijke, biologische producten. De kaas komt bijvoorbeeld van de Gentse, biologische kaasmakerij ‘Het Hinkelspel’ en als melk kan je hier opteren voor sojamelk.&nbsp

Al even bio - en vooral veggie - is de healthy fastfood die Tasty World serveert. Deze fastfoodkeet grossiert in veggieburgers, maar biedt ook gezonde sapjes aan zoals soep en smoothies. En wie dacht dat vooral geitewollesokken hier de weg naar vinden, think again. Intussen zijn ook veel overtuigde vleeseters fan, zodat er intussen al twee vestigingen van bestaan in Gent: een op de Hoogpoort en een in de Sint-Pietersnieuwstraat. Tasty World bewijst dan ook dat groenten vol smaak zitten. De slaatjes zijn er heerlijk fris en ook de veggie hamburgers lopen vlot binnen. Die vullen trouwens meer dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Stad Gent heeft elke donderdag als veggiedag uitgeroepen, maar ook op de andere dagen kan je hier dus terecht voor een lekkere, vleesloze hap.&nbsp

Uuflakke

Bij Ventura staat wel vlees op het menu, al kan je in deze soepbar ook bewust vlees achterwege laten. Het hart van dit piepkleine eettentje is de bar, waar twee grote kommen soep op hongerige klanten staan te wachten. De keuze is beperkt: tomaten- of paprikasoep. Maar in de beperking toont zich de meester: liever een kleinere kaart als zo knetterverse producten gegarandeerd zijn.&nbsp

Daarnaast zijn er acht verschillende soorten broodjes te verkrijgen, op een stokbroodje of een klassieke boterham. Leuk om hier de typisch Gentse combinatie van ‘uuflakke met mosterd’ op de kaart te zien staan. Maar je kan hier even goed een boterham met gemarineerde tonijn (3,50 euro) krijgen. Om de paar minuten te doden voor je bestelling op tafel komt, vind je in enkele wandrekjes boeken over design, gastronomie en nog andere fijne dingen des levens. Veel plaats op de tafeltjes is er echter niet: én een boek én een broodje én een kom soep en de tafel staat propvol. Maar misschien moet een mens gewoon niet te veel ineens willen.

Ontbreekt je de tijd om uit te gaan eten, dan ligt de oplossing voor de hand: je haalt iets af. Als dat dan nog gezond is en iets verfijnder dan de doorsnee meeneemmaaltijd, is dat mooi meegenomen. Op dat concept stoelt De Markt, een traiteurszaak in een modernistisch garagegebouw op de grens met Ledeberg. ‘Assemblagemaaltijden’ noemt de chef, die de zaak volledig op zijn eentje runt, zijn bereidingen.&nbsp

In de koeltoog ligt vooral veel rauwkost. Maar wie hier louter wat versneden wortelen of tomaatjes verwacht, is aan het verkeerde adres. Volgens de jonge chef gaan vooral de minder alledaagse bereidingen vlot over de toonbank, zijn kruidige linzensalade (1,20 euro/100 g) op kop. Bedoeling is dat je voor ongeveer 10 euro met een volledige maaltijd buitenstapt. Een zacht prijsje voor een lunch met gastronomische allures.

Waar?


Lunchen in Gent: Gulzig in Gent weergeven op een grotere kaart 

(ks) &nbsp

Meer info over Gent

04/11/2011

  • 04 november 2011
  • Gent