Lunchen in Brussel: Hoofdstad van de smaak

Summertime ... and the living is easy. Ook op kantoor staat tijdens de zomermaanden de boog doorgaans minder gespannen. Het ideale moment om collega’s beter te leren kennen bij een hapje, dat geen gat uit je budget hoeft te slaan. De beste adressen in Brussel.

4 november 2011

Delen

Manneke Pis, Brussel

Als het kloppende hart van Europa is Brussel ook de hoofdstad van de diversiteit. Dat weerspiegelt zich in een waaier aan culinaire mogelijkheden. Die heten niet allemaal Comme Chez Soi, zoals de sterrenzaak op het Rouppeplein. Neen, er bestaat een heel gamma aan eenvoudige maar lekkere eettenten. Toch een tikkeltje gastronomisch is Bakkerij Charli in de Sint-Katelijnestraat, de Dansaert-Vlaming welbekend. Eigenaar en bakker Charles Reboulet was ooit nog in de leer bij culinaire legende Paul Bocuse in Lyon. Voor hij de ommezwaai naar Brussel maakte, werkte hij nog in restaurants in Londen en Parijs.  &nbsp&nbsp

Je vindt hier niet alleen het lekkerste brood en de meest smakelijke ontbijtkoeken van Brussel, ook de belegde broodjes zijn een festijn. De prijzen van die broodjes schommelen rond de 4 euro. Daarvoor krijg je kwaliteitsproducten zoals mozzarella van buffelmelk in plaats van de lookalike op basis van koemelk die niet aan de mozzarella di bufala kan tippen. Ook om van te smullen is het open zicht op de werkplaats, waar de bakker en zijn hulpjes druk in de weer zijn. Het blijft evenwel bij kijken, wegens hygiënevoorschriften mag je dat ‘atelier’ niet zomaar betreden. Daar is de hartelijke bakker onwrikbaar in.

Kaas & co

Om de hoek van deze culinaire bakkerij, tref je dan weer een delicatessenwinkel met een kaasassortiment om duimen en vingers bij af te likken: de Crèmerie de Linkebeek. De kaashandel gaat terug tot 1902 en biedt kaas in alle mogelijke geuren en kleuren aan. In de koeltoog ligt een uitgebreid assortiment Belgische kazen, waaronder ook minder bekende exemplaren als de Fleuron de Bruges. Naast de zuivel is er ook een tamelijk uitgebreide keuze wijnen.&nbsp&nbsp

Voor de etalage somt een bord de belegde broodjes op die je hier kan kopen. Op de meeste ligt - uiteraard - kaas, vooral soorten die vertrouwd in de oren klinken: parmezaan, mozzarella, gruyère ... Minder doorsnee is bijvoorbeeld een broodje beaufort (3,90 euro), naar de gelijknamige kaassoort uit de Savoie. De koeien die de melk voor deze kaas leveren, mogen jaarlijks maar een beperkt aantal liter produceren. De kaas zelf moet dan weer minstens een half jaar rijpen. Een product om met respect te behandelen dus. Net als deze unieke zaak.

Nog zo’n typisch Brussels adres is Au Suisse, op de Anspachlaan. Deze broodjeszaak heeft - in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden - de allures van een Amerikaanse diner. Je komt er terecht in een wereld van witte neon, bruine tegeltjes en art deco-elementen. In een eindeloze toog staan kommen met slaatjes allerhande klaar, vooral de tomate crevettes kan op bijval rekenen. Het beste broodje van Brussel is het niet, daarvoor is het stokbrood niet top genoeg. Maar een unieke stek is het hier in elk geval.&nbsp&nbsp

Extraatje

Verleggen we ons terrein naar de Kunstberg, dan lopen we graag binnen bij Ciabatta Mania. Nog zo’n sfeervolle zaak, zij het heel anders. Een donkere houten plankenvloer, diepe leren zeteltjes en het ijle gezang van Feist op de achtergrond zijn een instant recept om hier te blijven hangen. Naast soep, vind je in de koeltoog ready-to-go pasta’s en salades. Maar dit huis - what’s in a name - staat voornamelijk bekend om de ciabatta’s. Een exemplaar met mortadella, provolone, tomaat, zongedroogde tomaat en basilicum (4,50 euro) verschijnt na enkele minuten op tafel. Snel én lekker. Leuk extraatje is de Fruitella die je er spontaan bij krijgt.&nbsp&nbsp

Van een heel andere orde tot slot is Natural Caffè op de Kunstberg. Veel strakker en zakelijker, maar evengoed een smakelijk adres. Gericht op een internationaal publiek trouwens, zo getuigen de buitenlandse kranten die je hier vrij kan inkijken. Met je plateautje in de hand kan je uit een uitgebreid assortiment kiezen van soep, broodjes, pizza, quiches, salades en pasta. Het gezelschap, voornamelijk mannen in strak pak, krijg je er gratis bij.&nbsp&nbsp

Waar?


Lunchen in Brussel: Hoofdstad van de smaak weergeven op een grotere kaart&nbsp&nbsp&nbsp

(ks)  &nbsp&nbsp&nbsp

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.