Liever vakantie dan loon?

Ondanks de dalende koopkracht zouden vier op de tien werknemers kiezen voor extra vakantiedagen in plaats van een loonsverhoging. Dat blijkt uit een onderzoek van het carrièremedium Jobat. Opvallend is ook dat veel werknemers hun werk niet kunnen loslaten tijdens hun vakantie.

8 september 2008

Delen

vakantie

Mannen verkiezen geld

Van wie voltijds aan de slag is, kan zowat de helft minstens dertig vakantiedagen opnemen. Maar dat is blijkbaar niet voor iedereen voldoende. Bijna 42% van de ondervraagden zou onmiddellijk tekenen voor meer vakantiedagen in plaats van meer loon.

Opmerkelijk is wel het verschil tussen mannen en vrouwen: één op de twee vrouwen wil meer vrije tijd, twee op de drie mannen hebben liever meer geld. Het valt dan ook niet te verwonderen dat meer vrouwen dan mannen alle betaalde vakantiedagen opnemen.

Knop omdraaien

En als de Vlaamse werknemer dan vakantie neemt, is het blijkbaar niet zo eenvoudig om de navelstreng met het werk door te knippen. 40% van de ondervraagden zegt nog met het werk bezig te zijn tijdens de vrije dagen. Niet alleen wordt er flink wat nagedacht over wat er op het werk gebeurt, heel wat mensen blijven ook bewust telefonisch bereikbaar en checken nog hun e-mails.

Arbeidspsycholoog Hans De Witte van de K.U.Leuven maakt zich zorgen over de tendens dat almaar meer mensen hun werk ook meenemen op vakantie. "Die attitude is ongezond en zelfs gevaarlijk. Na de inspanning moet de ontspanning volgen, daar heb je gewoon nood aan. Je moet de knop even kunnen omdraaien om daarna meer relax en met frisse ideeën naar het werk terug te keren", aldus De Witte.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.