Lang studeren verstikt ondernemerschap

"De Vlaamse universiteiten besteden te weinig aandacht aan de praktijk", zegt Academics For Companies-voorzitster Inge Keymolen. Yves Exelmans van VLAJO (Vlaamse Jonge Ondernemingen) is het daar volledig mee eens. "Spijtig, want meer ondernemerschap kan ons misschien uit de crisis trekken."

17 december 2008

Delen

"Eigenlijk zijn we een non-profitadviesbureau", zegt AFC-voorzitster Inge (22). "Bedrijven, zowel kmo's als multinationals, kunnen onze leden (voorlaatste- en laatstejaarsstudenten economie of handelsingenieur, red.) inhuren om aan een project te werken. Zo komen universiteitsstudenten meer in contact met het bedrijfsleven en ontdekken ze wat ondernemen inhoudt."

Vorig jaar werkte Inge zelf mee aan een project bij een bedrijf dat verpakkingmateriaal produceerde. "Het was de eerste keer dat ik communiceerde met bedrijven via presentaties, enquêtes en interviews. Het was ook de eerste keer dat ik een echt marktonderzoek deed. En het was de eerste keer dat ik al die dingen fout deed. Studenten die van de schoolbanken komen, barsten van de ideeën maar hebben vaak geen flauw benul hoe ze te realiseren."

Geen ruimte voor ondernemerschap aan unief

"Lang studeren verstikt het ondernemerschap. We moeten daar eerlijk over zijn", zegt Yves Exelmans, hoofdcoördinator van de mini-ondernemingen bij VLAJO. "Er is gewoon te weinig ruimte voor zelfontplooiing en ondernemerschap aan onze universiteiten en hogescholen." Moeten we dan met zijn allen op achttien stoppen met studeren en een eigen zaak starten? "Zeker niet, slechts een minderheid is daar op die leeftijd klaar voor. Belangrijker is dat er in het onderwijs ruimte vrijkomt om ondernemerschap te stimuleren en ondernemerstalent te ontdekken."

Momenteel werken een twintigtal AFC-leden aan vier projecten. Frederic Coeman (21), voorlaatstejaarsstudent TEW, is één van hen. Zijn team bedenkt voor domoticabedrijf Apex Systems een strategie voor de lancering van een nieuw product. "Na drie jaar theorie vond ik het tijd om wat praktijkervaring op te doen. En omdat ondernemerschap geen deel uitmaakt van ons lessenpakket heb ik me bij AFC aangesloten." Dat zijn opleiding erg theoretisch is, vindt Frederic niet erg. "Die kennis heb je nu eenmaal nodig als je later wilt ondernemen."

'Ondernemerschap staat vooral mooi op je cv'

Jongeren lijken best nieuwsgierig te zijn naar wat het betekent om ondernemer te zijn. Samen met Syntra organiseerde VLAJO in november negen opleidingsdagen 'ondernemingszin'. Daar kwamen vierduizend deelnemers op af. De interesse is er dus. Hetzelfde kan gezegd worden van de twintigduizend studenten uit het middelbaar en het hoger onderwijs die dit jaar deelnamen aan de mini-ondernemingen van VLAJO. Hoe komt het dan dat er zo weinig de stap zetten naar het echte ondernemerschap? Of is zo'n project vooral iets dat mooi op je cv staat?

"De cijfers spreken dat alleszins niet tegen", zegt Exelmans. "Maar er is meer aan de hand. De beeldvorming rond ondernemen zit helemaal fout. Het klopt bijvoorbeeld niet dat zelfstandigen harder moeten werken en minder verdienen dan iemand die in de privé werkt ... Ik weet het, heel wat zelfstandigen cultiveren dat imago maar al te graag. Maar ook ouders zien hun kinderen vaak liever verder studeren of bij een gerenommeerd bedrijf werken dan zelf een zaak te starten."

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.