Krijgen we ook in 2011 ecocheques?

We kennen intussen allemaal de ecocheques. Niet iedereen is er gelukkig mee, maar het leverde de afgelopen twee jaar wel een aardig extraatje op. Hoe zit het eigenlijk dit jaar?

26 september 2013

Delen

ecocheque

Ecocheques zijn in feite een vorm van loonsverhoging. Doordat er geen sociale bijdragen en belastingen op moeten worden betaald, valt deze koopkrachtversterking minder duur uit voor de werkgever en hou jij er netto meer aan over dan bij een cashloonsverhoging.

Alleen kan je met ecocheques niet alles kopen, al is de lijst van ecologische producten in de praktijk redelijk uitgebreid. Voor de rest lijkt zo’n ecocheque goed op de gekende maaltijdcheque, alleen moet je als werknemer op een ecocheque geen persoonlijke bijdrage betalen. Hoogstens wordt in sommige sectoren een administratieve kost afgehouden voor het printen en verdelen van de cheques.

250 euro extra in juni voor de meeste bedienden

De ongeveer 400.000 bedienden uit paritair comité 218 (consultancy, groothandels, callcenters en informaticabedrijven …) zullen vanaf dit jaar jaarlijks recht hebben op een extraatje van 250 euro, alleen is de vorm van die loonsverhoging nog niet gekend.

In 2009 kregen de werknemers van paritair comité 218 voor 125 euro ecocheques, in 2010 was dat voor 250 euro. Vanaf 2011 zouden er ieder jaar in juni voor 250 euro ecocheques moeten toegekend worden. Maar… de ondernemingen kregen de mogelijkheid om deze ecocheques om te zetten in een ander gelijkwaardig voordeel zoals bijvoorbeeld maaltijdcheques. Voor de bedrijven die toch voor het systeem van ecocheques hadden gekozen, is het ook nog even afwachten. De sociale partners zullen in de loop van 2011 beslissen of ze nog verder gaan met de ecocheques, of dat ze het bedrag van 250 euro omzetten in een ander alternatief systeem.

En voor de anderen?

De ecocheques danken hun bestaan aan het Interprofessioneel akkoord 2009-2010 (IPA). Voor 2011-2012 werden er tussen de sociale partners geen verdere afspraken gemaakt over de ecocheques. Of je nog ecocheques krijgt, hangt dus af van de afspraken in je sector of onderneming. Er zijn twee mogelijkheden:

 

  1. De ecocheques zijn een terugkerend voordeel
    Dat moet dan bepaald zijn in een cao, en dan krijgen die werknemers ook in 2011 en de jaren nadien ecocheques. Dat is bijvoorbeeld zo in de garagesector, maar daar volgt wel nog een evaluatie van het gebruik en het succes van de ecocheques.

     
  2. De ecocheques zijn geen terugkerend voordeel
    Zoals gezegd werden er op nationaal niveau door de sociale partners geen verdere afspraken gemaakt over de ecocheques. Als er op sector- of ondernemingsniveau een cao afgesloten werd over de ecocheques, of als in een cao bepaald werd dat de ecocheques geen terugkerend voordeel waren, dan krijgen werknemers dit jaar geen ecocheques. Dat laatste is bijvoorbeeld zo in de verzekeringssector. De sectoren of de ondernemingen kunnen nog wel beslissen om toch nog ecocheques in te voeren.
     

 


(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.