Kmo’s zoeken nieuw bloed

Maar liefst 40 procent van de Belgische kmo’s verwacht in het komende jaar meer mensen aan boord te hebben. Dat is opvallend veel. In minder dan een jaar verdubbelen het aantal kmo’s met aanwervingsplannen.

14 september 2016

Delen

De cijfers komen uit de driemaandelijkse rondvraag van hr-dienstenverlener SD Worx. Hoewel kmo's met meer dan vijftig medewerkers het meest optimistisch zijn, voorspellen ook zeer kleine ondernemingen een groeiend aantal werknemers de komende twaalf maanden.

Veel extra werk

De positieve tewerkstellingsvooruitzichten komen voort uit de verwachting dat de hoeveelheid werk op korte termijn zal toenemen. Een ongezien aantal kmo’s (39%) denkt dat dat werk volgend kwartaal zal stijgen, een hele omwenteling in vergelijking met een half jaar geleden.

Het is overigens al jaren geleden dat de kmo’s de toekomst nog zo rooskleurig inzagen. “De verwachtingen rond de tewerkstelling binnen de kmo's zijn uitmuntend", vindt Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo’s bij SD Worx. “Het is sinds 2010 geleden dat zo veel kmo’s ervan uitgaan dat ze binnen de twaalf maanden met meer mensen zullen werken. Vooral de stijging is opvallend: van 21 procent begin 2016 naar 40 procent vandaag, bijna een verdubbeling."

Voor Limburg

Het optimisme geldt voor elk gewest. In vergelijking met zes maanden geleden stegen de tewerkstellingsintenties in het Vlaams Gewest van 19 procent naar 42 procent. In het Waals Gewest klimmen de prognoses voor extra aanwerven van 27 procent naar 39 procent. In het Brusselse verdubbelt het naar 33 procent.

In Limburg verwacht bijna de helft van de kmo’s een groei, een verdubbeling ten opzichte van de vorige bevraging. West-Vlaanderen is het meest voorzichtig (37%), al is de tewerkstellingsintentie er toch verdrievoudigd ten opzichte van februari 2016 toen het percentage op 12 procent lag.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.