Keukenbouwer Goossens investeert in nieuwe productielijn

Keuken- en kastenbouwer Goossens uit Oostkamp neemt in het najaar een gloednieuwe productielijn in gebruik, om maat te kunnen houden met de opdrachten en de nood om steeds sneller te leveren. De nieuwe lijn creëert ook extra tewerkstelling.

29 mei 2015

Delen

"Je moet je concurrenten altijd een stap voor zijn.” (Yves Goossens, zaakvoerder Goossens Oostkamp)

Naast het bestaande gebouw heeft keuken- en kastenbouwer Goossens uit Oostkamp een nieuwe productiehal met kantoorruimte van 2.700 m² opgetrokken. Momenteel worden daar de machines voor de nieuwe, volautomatische productielijn geassembleerd. Die lijn moet tegen eind september, begin oktober volledig operationeel zijn. Met deze sterke uitbreiding is een investering van 6,5 miljoen euro gemoeid. En dat is toch opmerkelijk nieuws. Er zijn wel nog een flink aantal Belgische keukenbouwers actief, maar er bestaat ook (goedkopere) concurrentie uit het buitenland. Goossens gaat evenwel uit van zijn eigen kracht.

“We zijn een familiebedrijf, en met mijn twee zonen Maxime en Guillaume heeft de vierde generatie inmiddels haar intrede gedaan”, zegt zaakvoerder Yves Goossens. “De uitbreiding is een investering in de toekomst. Je moet je concurrenten altijd een stap voor zijn, en wij willen voluit kunnen meespelen in de markt van grote projecten voor bouwpromotoren, waar het vaak gaat om een honderdtal keukens. Die klanten willen de keukens ook steeds sneller geleverd krijgen. We merkten dat die grote bestellingen de bouw van keukens voor particulieren af en toe eens vertraagden, vandaar dat we besloten hebben om een nieuwe productielijn te installeren in een aparte hall.”

Meer personeel dankzij uitbreiding

Dankzij de uitbreiding zal het zagen, plakken, boren en monteren van de afgewerkte kasten nu automatische op dezelfde productielijn gebeuren. “Het gaat om een voor Europa unieke opstelling”, zegt Yves Goossens. “Of het gaat om één, tien of zestig keukens, alles begint met één plaat en op het einde is de kast volledig afgewerkt. Snelheid is natuurlijk maar één element; klanten willen uiteraard ook een kwalitatief product. Ik denk dat we er altijd al in geslaagd zijn om een goede prijs-kwaliteitverhouding te bieden, maar de concurrentie speelt natuurlijk ook mee. Doordat we nog sneller en efficiënter zullen produceren, kunnen we straks nog meer op de prijs werken. Twee- tot driehonderd keukens in één keer produceren zal geen probleem meer zijn.”

De uitbreiding is een nieuwe mijlpaal in de lange geschiedenis van het bedrijf, die ongeveer 80 jaar geleden begon. De grootvader van Yves Goossens startte in 1933 met het maken van keukenkasten en massieve meubelen voor woon- en eetplekken. Toen Yves’ vader in de zaak kwam, werd besloten om voornamelijk toe te leggen op de keuken- en kastenbouw. “Ooit werkten er zeventig mensen bij Goossens, maar op een bepaald moment waren er dat nog tien”, zegt Yves Goossens. “Door de groei van de voorbije jaren en de huidige uitbreiding zitten we nu weer op een personeelsbestand van zo’n 55 medewerkers. Specifiek voor de nieuwe productielijn hebben we recent een viertal mensen aangeworven voor de verkoop, calculatie en het aansturen van de productielijn, die momenteel worden opgeleid. De komende maanden willen we nog een zestal mensen aanwerven. Daarnaast doen we een beroep op een aantal zelfstandigen, voornamelijk voor het plaatsen van de keukens, omdat we die flexibel kunnen inzetten naargelang de behoefte van het moment. De ene dag moeten er bijvoorbeeld tien keukens geplaatst worden, de andere dag misschien maar twee.”

Veel toekomstmogelijkheden

Hoewel Yves’ zonen Maxime en Guillaume al in het bedrijf werken, is Yves zelf nog lang niet van plan om te rentenieren. “Ik ben net 55 geworden en mocht ik het al willen – wat dus niet het geval is – zou het nog niet lukken om de komende jaren te stoppen”, zegt hij met een glimlach.

“Ik zie nog een mooie toekomst voor de keukenbouw in het algemeen in ons land en zeker ook voor ons bedrijf; de Belgische markt staat er op dat vlak nog altijd goed voor. Als je efficiënt produceert en goede kwaliteit levert, kun je concurreren met bedrijven die in het buitenland produceren. Je ziet trouwens dat steeds meer ondernemingen hun productie terug naar hier halen. Wij zullen zeker in Oostkamp blijven produceren, maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst ook productievestigingen in bijvoorbeeld Nederland of Frankrijk kunnen openen, als dat voor ons interessant blijkt te zijn. Op dit moment is heel België onze afzetmarkt, maar we hebben het gevoel dat er ook in onze buurlanden interesse voor onze producten bestaat. We zien wel wat de toekomst brengt, en hoe de nieuwe productielijn daartoe kan bijdragen.”

(wv) – Foto: (gf)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.