Kasteelhoeve Wange zet in op duurzaamheid

Aan de oevers van de Kleine Gete, in Wange bij Landen, bevindt zich Kasteelhoeve Wange. Vier jaar geleden werd de hoeve verbouwd tot seminarielocatie en gastenverblijf. Duurzaamheid en ecologie zijn er de sleutelwoorden.

24 april 2015

Delen

"Eenvoud is de beste weg naar ecologie.” (Philip Van Kelst, Kasteelhoeve Wange)

Kasteelhoeve Wange dateert uit 1735 en werd als vierkanthoeve opgetrokken op de fundamenten van het oude kasteel van Wange. In 2010 kochten Philip Van Kelst en Klara Peeters de hoeve en lieten haar verbouwen. De oude stallen werden omgebouwd tot moderne seminariezalen met een prachtig uitzicht op de omliggende weiden. Op de eerste verdieping werden één- of tweepersoonskamers ingericht met in totaal 29 bedden. "Bij mijn eerste bezoek was het liefde op het eerste gezicht. Het is een schitterende locatie, in een aaneengesloten domein van twaalf hectare, rustig, en toch maar op 25 minuten van Brussel. Er was wel veel werk aan", lacht Philip Van Kelst.

De hele verbouwing duurde slechts tien maanden. De korte termijn waarop dit project gerealiseerd werd, schrijft Philip Van Kelst toe aan de goede teamgeest bij de verbouwers. "We zorgden tijdens de winter voor soep en warme dranken, zodat de verschillende aannemers samenkwamen en elkaar leerden kennen. Daardoor was er veel meer communicatie en werden problemen veel sneller gesignaleerd."

Eenvoud

Bij de inrichting en werking van de Kasteelhoeve staat eenvoud centraal, vertelt Philip Van Kelst. Voor hem betekent dat teruggaan naar de essentie. "We willen dat mensen hier comfortabel en kwaliteitsvol kunnen verblijven, zonder dat er geld gespendeerd wordt aan zaken dit niet wezenlijk zijn." De gastenkamers zijn stijlvol maar sober ingericht, met een design kledingrek in plaats van een kast. De maaltijden worden klaargemaakt in een open keuken, in het zicht van de gasten. Er is geen bediening aan tafel; gasten bedienen zichzelf en ruimen zelf af. Elke groep neemt drank uit een eigen koelkast. Dat creëert een aparte huiselijke sfeer, waardoor mensen zich meer betrokken voelen. Onlangs kreeg de Kasteelhoeve topmensen van een Duits bedrijf over de vloer. De Belgische verantwoordelijke was bezorgd over deze aanpak.

Zouden de Duitse gasten deze zelfbediening wel accepteren? Maar na het verblijf was hij zeer enthousiast over de positieve effecten op de groepssfeer en de openheid.

Tijdens de week worden de seminariezalen en logies verhuurd aan bedrijven. In het weekend worden de gastenkamers verhuurd aan groepen vanaf tien personen. "Per groep is er iemand die de sleutels krijgt en de kamers verdeelt. Dat zorgt er voor dat bezoekers zich verantwoordelijk voelen; het wordt ook een beetje hun plek. Daardoor hebben we in die vier jaar tijd nog geen enkel schadegeval in de kamers gehad."

Groepen tot 100 mensen kunnen in de hoeve terecht voor een brunch of barbecue.

Ecologie

Vorig jaar behaalde de Kasteelhoeve voor de vierde keer op rij de ‘Groene Sleutel’, een internationaal keurmerk dat wordt toegekend aan bedrijven in de toeristische sector met een ambitieus milieubeleid en een duurzaam beheer. De Kasteelhoeve haalde daarbij de hoogste score van alle locaties in Vlaanderen. De hoeve heeft de beste isolatiewaarde die bij een verbouwing haalbaar is en wordt verwarmd met biomassa. De elektriciteit wordt opgewekt door eigen zonnepanelen en het afvalwater wordt gezuiverd voor het de Gete instroomt. "Het zou zuiver genoeg moeten zijn om van te drinken," lacht Philip Van Kelst, "maar ik heb het nog niet geprobeerd."

Eenvoud is vaak de beste weg naar ecologie, vertelt onze gastheer. De stad Landen eiste bij de verbouwing dat het hemelwater van de daken opgevangen zou worden. Om het volume te bufferen, zouden er enorme betonnen kuipen ingegraven moeten worden. Maar in overleg met de aannemers werd een simpel alternatief bedacht dat goedkoper en milieuvriendelijker was: achter de hoeve werd een grote vijver gegraven die het regenwater opvangt en tegelijk dienst doet als zwemvijver voor de gasten.

Paarden

Philip Van Kelst werkt al 18 jaar met een tiental collega’s in het coaching- en trainingsbureau Van Kelst & Co rond het versterken van leidinggeven, communicatie en samenwerking in organisaties. Hij had gemerkt hoe paarden de mens spiegelen en hoeveel mensen van paarden kunnen leren rond zichzelf, leiderschap en hun eigen interactiestijl. Op de site van de Kasteelhoeve startte hij daarom met Kheiron, een organisatie die paarden inzet om mensen zelfkennis bij te brengen. ‘Equine Assisted Learning’ heet dat, en het is iets heel anders dan paardrijden. "De paarden leren mensen iets over zichzelf kennen. Paarden spiegelen iemands leiderschapsstijl, uitstraling en lichaamstaal, zonder oordeel of menselijke interpretatie." Heel wat bedrijven vonden al de weg naar de Kasteelhoeve voor een intensieve teambuilding of een confronterende training rond leiderschap.

Om het succesverhaal van Kasteelhoeve Wange verder uit te bouwen, zoekt Van Kelst nieuwe partners. "We gebruiken nu nog maar de helft van de hoeve. Er is nog ruimte te over voor gastenkamers en gezinswoningen."

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.