Kan solliciteren goedkoper?

Melanie vindt dat solliciteren heel wat tijd en geld kost. Ze vraagt zich dan ook af of het niet gemakkelijker kan.

5 maart 2009

Delen

Vraag van Melanie Versompel, 25: "Ik ben al een paar maanden op zoek naar werk en dat is niet goedkoop. Ik moet postzegels kopen, fotokopieën maken, telefoneren, me verplaatsen voor sollicitatiegesprekken ... Op zich allemaal kleine dingen, maar na enkele maanden beginnen die toch door te wegen. Kan je als werkzoekende financiële hulp krijgen? En zijn er bepaalde voorwaarden aan die hulp verbonden?"

"Je kan inderdaad hulp krijgen", beaamt Sofie De Reymaeker van de VDAB-Jobclub in Vilvoorde. "Werkzoekenden kunnen via ons bepaalde kosten recupereren en gebruik maken van gratis materiaal."

Gratis postzegels, printer en kranten

Het aanbod van de Jobclub is vrij uitgebreid, blijkt uit de opsomming van Sofie: "Je kan hier werken op een computer met internetverbinding en gebruik maken van printer, fax en scanner. We zijn ook geabonneerd op de belangrijkste kranten en tijdschriften, zodat je bijblijft en jobadvertenties kan uitpluizen. En je kan hier onbeperkt gebruik maken van postzegels, deftige enveloppen en briefpapier. Zelfs aangetekende brieven kan je bij ons versturen."

Wie in de Jobclub zit, krijgt ook zijn kinderopvang- en reiskosten terugbetaald. Elke werkzoekende kan trouwens een gratis jaarabonnement op De Lijn aanvragen en met de trein van en naar elk Belgisch station reizen voor één euro per enkele rit, op voorwaarde dat je dit op voorhand aanvraagt en kan bewijzen dat je op weg bent naar een sollicitatiegesprek.

"Geldt dat ook allemaal voor werkzoekenden met een hogeschool- of universitair diploma", vraagt Melanie, die vreest dat die maatregelen vooral voor kansarmere werkzoekenden bedoeld zijn. "De jobclub is er voor iedereen", verzekert Sofie haar. "Hooggeschoolden komen hier misschien minder uit financiële noodzaak, maar eerder omdat ze bijvoorbeeld verlegen zijn en nog nooit hebben gesolliciteerd."

Onder bepaalde voorwaarden 

Al die hulp is echter niet zonder voorwaarden. "Je moet je engageren om het volledige pakket te volgen", legt Sofie uit. "Dat houdt bij ons een cursus in van tien halve dagen waarin we werken rond thema's als de motivatiebrief, het cv, je sterke en zwakke punten, het sollicitatiegesprek enzovoort."

"We vertrekken meestal vanuit je positieve kwaliteiten en bekijken welke beroepen je graag wil doen en in hoeverre je daarvoor de juiste vaardigheden hebt", vertelt Sofie. "Die hoeven niet altijd uit je diploma of vorige werk te komen. Je kan evengoed al op andere plekken nuttige ervaring hebben opgedaan."

Als voorbeeld noemt Sofie een vrouw die in het restaurant van een grote winkel had gewerkt en graag kassierster wilde worden. "Omdat ze dat nog nooit gedaan had, vreesde ze geen enkele kans te maken. Maar wat bleek? Het restaurant trok veel mensen aan die weinig tijd wilden verliezen om te eten. Het werk was er vrij stresserend, vereiste veel flexibiliteit en klantvriendelijkheid, en bij het opmaken van bestellingen kwam veel rekenwerk kijken. Dat zijn allemaal eigenschappen die je als caissière ook nodig hebt."

bulletsWaarom vinden 50-plussers zo moeilijk een job?    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.