Kaasmakerij Triporteur groeit explosief

Kaasmakerij Triporteur uit Wervik installeerde onlangs twee bijkomende enorme melktanks. Een grote investering van 1 miljoen euro, maar die was nodig om de explosieve vraag naar haar ‘Flandrien’-kaas te kunnen opvangen. Sinds de introductie ervan in 2013 is de productie verviervoudigd.

30 april 2015

Delen

“De consument wil steeds meer producten van eigen bodem.” (Jan Desmet, zaakvoerder Triporteur)

Triporteur uit Wervik heeft al 50 jaar ervaring als kaasgroothandel en in de afrijping van Goudse kazen. Twee jaar geleden bracht het zijn eigen ‘Flandrien’-kaas op de markt.

“Net als de kazen zelf, moest ook dat idee een tijdje rijpen”, zegt Jan Desmet met een glimlach. “Het onderzoek naar onze nieuwe kaas startte in 2009, om een jaar later extern de testproductie op te starten, in samenwerking met onder meer ILVO, het Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek. In 2012 hebben we dan de eerste paal in de grond geslagen van de kaasmakerij, die sinds begin 2013 volop draait.”

Kaas van eigen bodem

In 2013 werd 250 ton Flandrien-kaas geproduceerd, vorig jaar was dat al 500 ton en dit jaar zal Triporteur allicht 1.000 ton maken en verkopen. “Daarmee lopen we sterk voor het businessplan”, merkt Jan Desmet op. “We hadden voorzien om pas in 2018 bijkomende melktanks nodig te hebben, maar die hebben we noodgedwongen nu al geplaatst. De vraag overstijgt immers ruimschoots het aanbod.”

Triporteur kaas
De twee nieuwe melktanks betekenen een forse uitbreiding en kunnen samen 66.000 liter melk bevatten, afkomstig van uitsluitend Vlaamse leveranciers. "Het succes van de Flandrien-kaas – die we verkopen in de varianten jong, gerijpt, en oud – is te danken aan een aantal factoren. Het is een ambachtelijke, karaktervolle kaas met een eigen ‘smoel’. Bovendien wil de consument steeds meer producten van eigen bodem. Onze afzetmarkt is voornamelijk België en sinds enige tijd ook Frankrijk."

Dat Triporteur met zijn kaas de hoofdvogel afschoot, bewijst ook de hoofdprijs op de World Cheese Awards in Londen. In november vorig jaar kreeg de Flandrien de prijs voor beste kaas in de categorie Gouda-geproduceerd.

Verder groeien

De kaasmakerij en groothandel samen stellen 32 mensen tewerk. “De groei zal vooral van de kaasmakerij komen”, verwacht Jan Desmet.

Triporteur kaas
"Momenteel zijn we drie mensen aan het opleiden, onder leiding van onze hoofdkaasmaker, die 35 jaar ervaring heeft in het vak. Zo’n opleiding kan gerust één jaar duren. Vooral mensen met passie voor kaas en voorkennis van (micro)biologie komen daarvoor in aanmerking. Voorts zijn de medewerkers ook actief in de distributie en order picking, en in de rijpingszalen voor het keren en coaten van de kazen. Ik wil niet op de zaken vooruitlopen of mij laten vastpinnen op een termijn, maar als deze groei zich voortzet, kunnen we binnen afzienbare tijd een tweede productielijn opstarten, met bijbehorende extra tewerkstelling."

(jd) - Foto’s: (gf) - Meer info: www.triporteur.be / www.flandrienkaas.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.