Job van IT’er stelt andere eisen: de informaticus anno 2017

Digitalisering is het devies. Alle sectoren, van bank tot retail, zetten erop in. Dat betekent dat informatici (zij die voor de digitalisering moeten zorgen) goed in de markt liggen. Al doet niet elke categorie van IT’ers het even goed op onze arbeidsmarkt. En bovendien veranderen de vereisten.

2 november 2016

Delen

“Wij kiezen steeds vaker breed geschoolde masters, niet noodzakelijk bachelors of masters in IT.” (Erwin Verstraelen, cio van Aveve)

Aan welke eisen voldoet een hedendaagse IT’er, en dit over de verschillende categorieën heen? Jobat stak zijn licht op bij een IT-dienstverlener, een hostingbedrijf en de IT-verantwoordelijke van een retailketen. De IT’er anno 2017 staat voor:

1. Technische expertise

Net zoals op een bouwwerf – waar architecten, metsers en aannemers rondlopen – is ook de job van informaticus erg divers. “Onze mensen ondersteunen alles van softwareapplicaties en datacenterdiensten tot individuele pc’s en mobiele toestellen”, vertelt Jo Maes, aan het hoofd van dienstverlener Ordina in België en binnenkort ook in Nederland. De focus van Ordina ligt naar eigen zeggen op ‘managed sourcing’, waarbij het hele IT-activiteiten van de klant overneemt. Kenmerkend is dat de job in veel van deze domeinen alleen maar specifieker geworden is. “De technische competenties van onze medewerkers staan voorop. Wij investeren daarom ook veel in opleiding”, stelt Maes.

Ook bij individuele IT-afdelingen is er nood aan (technische) expertise. “De IT-profielen die wij zelf nu aanwerven zijn fundamenteel anders: meer expert en meer architecturaal”, vertelt Erwin Verstraelen, die cio is bij Aveve, een Belgische groep actief in de land- en tuinbouw. “Uitvoerende en klassiek technische functies gaan bij ons meer en meer in uitbesteding of naar tijdelijk externe krachten”, stelt Verstraelen.

2. Oog voor business en innovatie

Technische kennis is één verhaal. Maar ook de link met de business wordt steeds belangrijker. “Wij kiezen qua profiel steeds vaker breed geschoolde masters, niet noodzakelijk bachelors of masters in IT”, vertelt Erwin Verstraelen. Ook bij Ordina mikt men vrij snel op de link met de business. “IT-medewerkers kunnen zich het best meteen inwerken in een bepaalde sector of domein”, benadrukt Jo Maes van Ordina. “Een junior draait bij ons echt mee van in het begin, en moet bijvoorbeeld al snel een presentatie geven bij een klant.” Waarmee Maes ingaat tegen het algemeen heersende idee dat veel junior IT-profielen ‘on the job’ de stiel leren.

De impact van IT is vandaag veel groter dan vijf of tien jaar geleden. Als de herstructurering bij ING één ding bevestigt, is het de impact van IT op het hele bedrijf. IT is het heden, maar ook de toekomst. Daarom verwacht Ordina van zijn mensen dat zij met de klant verder kijken, naar innovatieve en relevante ontwikkelingen. “De wereld gaat vandaag zo snel dat dit noodzakelijk is”, vindt Maes.

3. Steeds meer verhuis naar de cloud

Steeds meer IT verhuist naar de cloud, of beter: naar een externe leverancier en/of omgeving. En dus ook de taken die erbij horen. “Twee jaar geleden hebben we alle infrastructuur en het operationeel beheer laten overgaan naar een zogenaamde private cloud-omgeving”, aldus Erwin Verstraelen. “Heel wat beheerstaken vielen weg en interne mensen gingen meer projecten doen. Vanaf toen hadden we ook geen eigen hardware meer”, stelt hij. Maar de vlucht naar de cloud is nog niet voorbij. “ Nu is de trend ingezet om specifieke applicaties te verplaatsen naar publieke cloudoplossingen, zoals van Google. Waardoor kosten verder zakken en het beheer voor ons verder vereenvoudigt”, stelt Verstraelen.

Als meer en meer taken naar een cloudprovider verschuiven, dan komen ook de IT’ers bij een externe dienstverlener terecht. “We merken dat IT-afdelingen meer en meer beseffen dat ze zich vooral moeten bezighouden met bedrijfseigen applicaties te onderhouden. Terwijl andere zaken, zoals het beheren van infrastructuur of het monitoren van applicaties, in de cloud gebeuren door bedrijven als de onze”, vertelt Jonas Dhaenens, ceo van cloud- en hostingproviders Combell en Sentia. Al nemen ook hier de eisen toe voor de IT’er. “Omdat we steeds meer toegevoegde waarde willen bieden, werven we ook vaker een ander type van IT’ers aan, bijvoorbeeld met meer applicatie-kennis. Of we scholen ze in die richting.”

4. Bewustzijn voor security

Voor elke informaticus is vandaag een zekere notie van security vereist. “Ook wij moeten en willen onze klanten een duidelijke meerwaarde bieden door security en privacy te waarborgen in elke service die we bieden”, benadrukt Jo Maes van Ordina. Daarom dat de IT-dienstenleverancier voor al zijn zeshonderd consultants een securityopleidingstraject voorziet met drie grote securitydomeinen (processen, ontwikkeling en infrastructuur) en drie niveaus. “Want in alles wat men doet of adviseert in IT, staat security voorop.”

Softwareontwikkelaars meest gevraagd

Eerst de applicatieontwikkelaar of programmeur, dan de helpdeskmedewerker en ten derde de analist. Dat zijn de meest gevraagde IT-profielen van het voorbije jaar in ons land. Dat blijkt uit een analyse van Jobat bij alle IT-vacatures van de voorbije zestien maanden. Toch blijkt uit de rangschikking hoe divers de taak van een informaticus is. Ook projectmanagement, consulting, security en IT-management worden bijvoorbeeld vaak gevraagd.

Gezochte informaticus

Application development 25,0%
Helpdesk & support 17,6%
Analyse 12,0%
Projectmanagement 8,2%
Webdevelopment 6,1%
Systeemanalyse 4,8%
Consulting 4,7%
Netwerk, ICT-security 4,4%
Management 4,0%
IT-architectuur 3,8%
ICT- & PC-technicus 2,8%
Database 2,6%
Operator 1,3%
Telecommunicatie 1,3%
Webdesign 1,2%
Training 0,4%

Bron: Jobat, 2016 

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.