Italiaanse politici zorgen (te) goed voor zichzelf

Niks dan besparingen in Italië: Premier Matteo Renzi houdt grote schoonmaak en probeert de Italiaanse staat zo efficiënt mogelijk te ontlasten door ambtenaarslonen terug te schroeven en wagens te verkopen. Toch is er geen enkele staat die zijn politici zo vertroetelt.

Bestbetaalde politici

Romeinse parlementsleden horen bij de bestbetaalde politici van Europa. In 2011, terwijl de crisis volop aan de gang was, raakte bekend dat de Italiaanse topmannen gemiddeld 140.000 euro aan salaris opstreken.

Ter vergelijking, dat is bijna dubbel zoveel als hun Britse tegenhangers. Daarbij mogen ze ook nog eens elke maand 8.783 euro aangeven, onkosten waarvoor ze géén verantwoording moeten afleggen.

Extralegale voordelen

Ook op het vlak van extralegale voordelen ging het de parlementsleden voor de wind. Ze mogen gratis vliegen, ze krijgen de mogelijkheid om gratis te eten in het restaurant van het parlement - waarvoor een budget van 5,5 miljoen euro wordt uitgetrokken! - én ze hebben een gratis kantoor in de hoofdstad.

Ja, ze kunnen zelfs gratis naar de kapper (die daar ook royaal voor vergoed wordt).

Personeel

Ook het personeel van Italiaanse politici genieten trouwens mee van de luxe. Zij worden samen met hun baas automatisch lid van de Circolo Montecitorio, een exclusieve club waar ze naar hartenlust kunnen tennissen en zwemmen.

Besparingen

Dat de loonkost van de parlementsleden dringend moest ingesnoerd worden, is niet verbazend. De kosten van de Italiaanse bureaucratie liepen elk jaar danig op. Italiaanse politici zijn dan ook gekend om graag en goed voor zichzelf te zorgen. Elk jaar steeg het loon van Italiaanse werknemers met 3%, waarna politici hun loon verhoogden met 9,8%. In totaal zorgden de Kamer en de Senaat zo voor een hap uit het budget van 1,6 miljard euro per jaar!

Voorzitster van het parlement Laura Boldrini en voorzitter van de senaat Pietro Grasso hebben ondertussen wel grondige hervormingen en loonplafonds proberen door te voeren. Met succes! Tussen 2012 en 2014 heeft het Italiaanse parlement al meer dan 50 miljoen euro bespaard door lonen terug te schroeven. Ook overbodige ambtsvoertuigen (lees: luxewagens zoals Maserati’s, BMW’s en Jaguars) werden intussen - via eBay! - verkocht.

(sjv) - Bron : Express.be 

Meer info over Het loon van... , Variabel loon , Loonkloof

29/10/2014