Italiaanse politici zorgen (te) goed voor zichzelf

Niks dan besparingen in Italië: Premier Matteo Renzi houdt grote schoonmaak en probeert de Italiaanse staat zo efficiënt mogelijk te ontlasten door ambtenaarslonen terug te schroeven en wagens te verkopen. Toch is er geen enkele staat die zijn politici zo vertroetelt.

29 oktober 2014

Delen

Bestbetaalde politici

Romeinse parlementsleden horen bij de bestbetaalde politici van Europa. In 2011, terwijl de crisis volop aan de gang was, raakte bekend dat de Italiaanse topmannen gemiddeld 140.000 euro aan salaris opstreken.

Ter vergelijking, dat is bijna dubbel zoveel als hun Britse tegenhangers. Daarbij mogen ze ook nog eens elke maand 8.783 euro aangeven, onkosten waarvoor ze géén verantwoording moeten afleggen.

Extralegale voordelen

Ook op het vlak van extralegale voordelen ging het de parlementsleden voor de wind. Ze mogen gratis vliegen, ze krijgen de mogelijkheid om gratis te eten in het restaurant van het parlement - waarvoor een budget van 5,5 miljoen euro wordt uitgetrokken! - én ze hebben een gratis kantoor in de hoofdstad.

Ja, ze kunnen zelfs gratis naar de kapper (die daar ook royaal voor vergoed wordt).

Personeel

Ook het personeel van Italiaanse politici genieten trouwens mee van de luxe. Zij worden samen met hun baas automatisch lid van de Circolo Montecitorio, een exclusieve club waar ze naar hartenlust kunnen tennissen en zwemmen.

Besparingen

Dat de loonkost van de parlementsleden dringend moest ingesnoerd worden, is niet verbazend. De kosten van de Italiaanse bureaucratie liepen elk jaar danig op. Italiaanse politici zijn dan ook gekend om graag en goed voor zichzelf te zorgen. Elk jaar steeg het loon van Italiaanse werknemers met 3%, waarna politici hun loon verhoogden met 9,8%. In totaal zorgden de Kamer en de Senaat zo voor een hap uit het budget van 1,6 miljard euro per jaar!

Voorzitster van het parlement Laura Boldrini en voorzitter van de senaat Pietro Grasso hebben ondertussen wel grondige hervormingen en loonplafonds proberen door te voeren. Met succes! Tussen 2012 en 2014 heeft het Italiaanse parlement al meer dan 50 miljoen euro bespaard door lonen terug te schroeven. Ook overbodige ambtsvoertuigen (lees: luxewagens zoals Maserati’s, BMW’s en Jaguars) werden intussen - via eBay! - verkocht.

(sjv) - Bron : Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.