'In een crisis zijn toeters en bellen geen prioriteit'

Een maand en half geleden ruilde Marc Coucke, CEO van Omega Pharma, zijn handgemaakte Bentley voor een iets minder opvallende Skoda. Weliswaar het topmodel, maar toch ... een Skoda. “Het merk worstelt wat met zijn Oostblokwagen-imago van een jaar of tien geleden, maar inmiddels is er veel verbeterd. Het moeilijkste is om de eerste vijf Skoda’s op een bedrijfsparking met honderd wagens te krijgen. Dus heb ik maar beslist om zelf het voorbeeld te geven.”

14 mei 2009

Delen

Marc Coucke, CEO van Omega Pharma, met zijn Skoda Superb bedrijfswagen
Naam: Marc Coucke Functie: CEO van Omega Pharma Bedrijfswagen: Skoda Superb

Aan de basis van die beslissing ligt uiteraard de crisis. Coucke beweert dat hij door de intrede van Skoda in zijn wagenpark dit jaar in België twee arbeidsplaatsen redt. “In België hebben we momenteel een tiental van die wagens rondrijden, internationaal een vijftigtal en ik schat dat we tegen eind volgend jaar rond de driehonderd uitkomen.”

Coucke had zijn Bentley ook kunnen ruilen voor een Fiat, Peugeot of Citroën. Waarom dan toch voor Skoda kiezen? “Niet dat die andere merken slecht zijn, maar prijs-kwaliteit leek ons dat de beste keuze. Met hetzelfde budget kunnen we onze werknemers nu meer opties aanbieden. We hebben ook Volvo’s rondrijden in ons wagenpark. Goede wagens, maar vergeleken met Skoda rij je voor hetzelfde budget met een kleinere wagen, wat uiteraard een kwestie van persoonlijke prioriteiten is.”

Skoda vs. Bentley

Dat je een Skoda niet met een Bentley kan vergelijken weet Coucke ook. “Een Bentley is volledig handgemaakt. Dat is een ander soort wagen. Maar ook hier gaat het om prioriteiten, om efficiënt zakendoen. Privé doet iedereen wat hij wil, maar in het huidige economische klimaat zijn de toeters en bellen van een Bentley geen prioriteit voor een bedrijfsleider.”

Bij zijn klanten heeft Coucke alvast nog geen schuine opmerkingen over zijn nieuwe bolide te verwerken gekregen. “De reacties zijn overwegend positief. En waarom ook niet? De meesten die met me meerijden, kunnen niet anders dan toegeven dat ik met een zeer comfortabele wagen rij.”

En wat als de economie binnen een jaar opnieuw aantrekt? Haalt Coucke zijn Bentley dan weer van stal? “Dat zou kunnen, maar Skoda zit sowieso de komende drie jaar in ons wagenpark. Wat ik zelf ga doen, weet ik niet. Ik wou gewoon een signaal geven, eens er twintig Skoda’s op de parking staan, komt de rest wel vanzelf.”

(wim.verdoodt@jobat.be)   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.