'Ik wist al vlug hoe laat het was'

Fusies staat niet alleen in het teken van de groei, ze maken traditioneel ook slachtoffers onder de werknemers. Vaak gaat het om dubbele functies, of in het geval van Paul Praet, om één stoel voor twee hr-managers.

3 maart 2009

Delen

Paul Praet was hr-manager bij Scania België toen hij, lang voor de andere werknemers, te horen kreeg dat er een fusie op til was tussen Scania Nederland, België en Luxemburg. "Voor mezelf wist ik al snel hoe laat het was. Onze afdeling zou op 1 april 2008 naar de nieuwe zetel in Breda verhuizen en daar was al een hr-manager."   

Een makkelijke periode was het niet voor Paul die in alle discretie het vertrek van 47 werknemers, inclusief het zijne, moest voorbereiden. "Als hr-manager ben je natuurlijk vlugger op de hoogte. Ik heb ook nog het hele sociale overleg meegemaakt en de reorganisatie voorbereid."    

Is het geen vreemd gevoel om je eigen ontslag voor te bereiden? "Het is niet evident om niets te vertellen als je van alles op de hoogte bent. Ik wist ongeveer zes maanden voor de rest van de werknemers wat er ging gebeuren. Intussen moet je een aantal beslissingen nemen die niemand begrijpt. Dat was vreemd. Zeker in een stabiel bedrijf dat altijd goed voor zijn mensen gezorgd heeft en waar werkzekerheid gepaard ging met mooie resultaten. Toen het nieuws van de fusie bekend werd, konden de meeste werknemers het zelfs niet geloven."    

'Er was maar één hr-manager nodig'    

Begin 2006 werd er voor het eerst gesproken over één groot Scania Benelux. "De aankondiging van de verhuis naar één centrale hoofdzetel in Breda is gebeurd in september 2007. Tijdens de daaropvolgende bespreking van het sociaal plan is er voor de eerste keer in de geschiedenis van Scania België gestaakt."   

Zijn eigen ontslag vond Paul niet meer dan logisch. "Er was maar één hr-manager nodig voor de Benelux en Scania Nederland was twee keer zo groot. Dat mijn Nederlandse collega op haar stoel bleef, was dus maar normaal. Maar het was moeilijk. Ik heb achttien jaar bij Scania gewerkt en daar een heel mooie tijd gehad. Mijn voordeel is wel geweest dat ik lang op voorhand op de hoogte was. Dat hielp om het te verwerken."   

  bulletsLeven na een fusie   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.