Ouderschap
Vorige

1 van 89

Volgende
Volgend artikel:

Krijg ik een uitkering tijdens mijn geboorteverlof?

Hoelang duurt mijn moederschapsverlof?

Vrouw moederschapsverlof
Je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof vallen samen onder de noemer ‘moederschapsverlof‘.

Je moederschapsrust duurt 15 weken. Indien je een meerling verwacht, duurt het 17 weken, maar dat kan verlengd worden tot 19 weken.
Dit verlof wordt opgedeeld in twee delen:

  • het zwangerschapsverlof of de prenatale rust van maximum 6 weken (8 weken wanneer je een meerling verwacht). Hiervan mag je 5 weken (of 7 bij een meerling) vrij kiezen. 1 week moet je verplicht voor de bevalling opnemen.
  • het bevallingsverlof of de postnatale rust van minimum 9 weken vanaf de bevalling (kan met 2 weken verlengd worden in het geval van een meerling).         

Je dient minstens één week moederschapsverlof voor de vermoedelijke bevallingsdatum te nemen en minstens negen weken na de geboorte. De 5 (of 7 bij een meerling) vrij te kiezen weken van het prenataal verlof kan je opsparen tot na je bevalling, om zo je postnataal verlof te verlengen. Op die manier kan de bevallingsrust maximum 14 weken bedragen. Bij een meerling gaat het om maximum 18 weken.

De postnatale rust kan trouwens verlengd worden met de duur dat je kindje in het ziekenhuis opgenomen blijft na de eerste 7 dagen vanaf de geboorte. Dat kan voor maximaal 24 weken.

Lees ook: Wanneer moet ik mijn moederschapsverlof opnemen?

Wat als ik beval terwijl ik nog aan het werken was?

Beval je voor de start van je zwangerschapsverlof, dan verlies je de verplichte week prenataal verlof. Als je je werkdag al begonnen bent op het moment dat je bevalt, moet je werkgever je die dag nog loon betalen. Je postnatale rust begint dan te lopen vanaf de dag na de bevalling.

CHECK: Wat bij een laattijdige bevalling?

Afwisselend werken en verlof nemen

Sedert 1 april 2009 kan je na de geboorte, onder bepaalde voorwaarden, de laatste 2 weken van je moederschapsverlof omzetten in verlofdagen van postnatale rust. Je moet deze dagen opnemen binnen de 8 eerste weken dat je weer aan het werk bent.

De omzetting kan wel enkel betrekking hebben op de 2 laatste weken van het prenatale verlof. Deze weken worden dan verschoven tot na de 9 verplichte weken van het postnatale verlof. Zo kan je geleidelijk aan weer beginnen werken door werkdagen en verlofdagen af te wisselen.

Extra: Krijg ik een uitkering tijdens mijn moederschapsverlof?

(dvh/lm) - Bronnen: Kind en Gezin/MyFamily/Vlaanderen.be

7 maart 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook