Hoe haal je het maximum uit je woon-werkverkeer via de belastingen?

Net zoals de meeste Belgische werknemers pendel jij waarschijnlijk elke dag naar het werk. Op jaarbasis lopen de kosten daarvan stevig op. Maar hoe jij ook naar je werk trekt: je kan een deel van de gemaakte kosten recupereren via de belasting. Hoeveel hangt af van de manier waarop je naar het werk pendelt.

23 mei 2016

Delen

woon-werkverkeer
Bereken je beroepskosten voor de belastingen

"Bereken

1. Met de eigen wagen

Per rit kan je 15 eurocent per kilometer inbrengen als beroepskost. Concreet: als je 20 km van je werk woont, en je rijdt 200 werkdagen op een jaar heen en terug, dan mag je 20 km x 2 ritten x 200 dagen X 0,15 euro/km inbrengen, of een totaal van 1.200 euro. Voor veel mensen is dit de grootste post bij het bewijzen van de beroepskosten.

Goed om te weten is dat ook de ritten waarbij je carpoolt en dus bent meegereden met de wagen van een collega volledig mag inbrengen. Ook al betaalt je je collega daarvoor minder dan 15 cent per kilometer.

Let wel: je kan dit enkel inbrengen als je je beroepskosten bewijst. Als je totale beroepskosten lager zijn dan je forfaitaire aftrek doe je dit beter niet. Hoe hoog die aftrek is, hangt af van je inkomen, maar is in geen geval meer dan 3.790 euro.

> Welke beroepskosten kan je aftrekken van de belastingen? 

2. Met de bedrijfswagen

Op het vlak van bedrijfswagens is de regeling grondig dooreengeschud. Vroeger was het voor iemand met een bedrijfswagen in de praktijk bijna nooit de moeite om de beroepskosten te bewijzen, omdat dit ook een voordeel had op het belastbaar voordeel. Maar dat verandert nu.

In de nieuwe formule om het belastbaar voordeel te bewijzen wordt geen rekening meer gehouden met de afstand tot het werk, maar enkel met het type en de leeftijd van de wagen. Wie zijn kosten dus bewijst, jaagt niet meer vanzelf het belastbaar voordeel de lucht in.

De beroepskosten berekent je op dezelfde manier als met de eigen wagen. Het bedrag dat je kan aftrekken, is bij een bedrijfswagen echter wel begrensd tot het belastbaar voordeel dat op je loonfiche is terug te vinden. Als je een eigen bijdrage betaalt die lager is dan het belastbaar voordeel, dan mag je je eigen bijdrage optellen bij het voordeel dat op je loonfiche is vermeld.

Wanneer je berekening van de beroepskosten aantoont dat je 6.000 euro kosten maakt voor woon-werkverkeer, maar je belastbaar voordeel voor de bedrijfswagen bedraagt slechts 4.500 euro, dan mag je maar 4.500 euro inbrengen.

3. Met de motor

Terwijl je een auto voor 'slechts' 75% kan inbrengen in je belastingen, kan dat voor een motor voor de volle 100%: aankoopsom, verkeersbelasting, verzekering, onderhoudskosten, financieringskosten, huur garage, premie pechbijstand, onderhoudsproducten, motorkledij, BIV, brandstof enzovoort. Meer info hierover kan je terugvinden op motocare.be.

4. Met de fiets

Met de fiets naar het werk rijden is fiscaal dubbel interessant: je kan je vervoerskosten inbrengen én een belastingvrije vergoeding van je werkgever krijgen. Het voordeel bedraagt 21 eurocent per kilometer.

Concreet: fietsende werknemers die hun beroepskosten aangeven, mogen 21 eurocent per kilometer woon-werkverkeer aftrekken. Tegelijk krijgen ze van de werkgever een belastingvrije vergoeding van 21 eurocent per kilometer.

5. Met het openbaar vervoer

Maak je gebruik van het openbaar vervoer om naar je werk te gaan, dan is de terugbetaling van je reiskosten door de baas volledig vrijgesteld van belasting. Let op, de vrijstelling wordt niet automatisch toegekend. Je moet ze dus uitdrukkelijk aanvragen door ze te vermelden in de aangifte in rubriek A.10.b van vak IV. Bewijs je echter je beroepskosten, dan gaat die vrijstelling volledig verloren.

(wl) – Bron: Standaard.biz 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.