Hinscha haalt scharnierproductie terug uit China

Voor Westerse bedrijven was het lang voordelig om de productie te verhuizen naar China. Maar Hinscha uit Roeselare nam de beslissing om zijn industriële scharnieren weer zelf te maken. “Ook in China stijgen de lonen, en nu kunnen we veel sneller leveren.”

1 maart 2015

Delen

“Een grotere flexibiliteit en voorsprong op de concurrenten moet groei mogelijk maken.” (Daniël Vanden Berghe, bestuurder Hinscha)

Tien jaar geleden ging Hinscha uit Roeselare, dat zware industriële scharnieren produceert voor de automobielindustrie, een beroep doen op een Chinees bedrijf. Hier produceren was immers te duur geworden, en zeker toen nog waren onder de meer de loonkosten in China bijzonder laag.

"We zijn evenwel niet over één nacht ijs gegaan, en hebben er zeker twee jaar aan gewerkt om de productie in China op punt te krijgen", zegt bestuurder Daniël Vanden Berghe. "Aanvankelijk werkten we met grondstoffen uit China, maar de kwaliteit daarvan voldeed niet. Daarom moesten we staalprofielen die hier in Europa gemaakt waren, gaan verschepen naar China. Die waren makkelijk zes weken onderweg. De fabricatie van de scharnieren daar nam al snel enkele maanden in beslag, en bovendien willen Chinese bedrijven alleen maar grote volumes produceren. Daarna moesten de afgewerkte producten ook weer in Europa geraken. Na enige tijd bleek dit een allesbehalve flexibele manier van werken. Voor standaardproducten was er geen probleem, maar als een klant plots een last-minutebestelling of -wijziging of speciale wensen had, konden we daar niet voor zorgen."

Automatisering is noodzakelijk

Intussen stegen de productiekosten in China jaarlijks met 8 tot 10 procent, en het voorbije decennium zijn ook de lonen flink gestegen. Kortom, produceren in China betekende voor Hinscha geen meerwaarde meer. "Iedereen die naar China is getrokken, wist dat het daar mettertijd duurder ging worden, maar we zijn allemaal wat in snelheid gepakt. Vier jaar geleden zijn mijn zonen Kevin en Tim in de zaak gekomen. Zij maakten mij warm om zwaar te investeren, hier in Roeselare, en de productie terug te halen", vervolgt Daniël Vanden Berghe. "Om onze concurrenten het hoofd te bieden, die zich vooral in Duitsland en Frankrijk bevinden en nu nog op een erg arbeidsintensieve manier werken, moesten we wel kiezen voor een sterk geautomatiseerde productie. Dat vroeg heel wat studiewerk, de ontwikkeling en aanpassing van machines en robots enzovoort. Maar sinds enkele maanden draait alles op wieltjes en zijn de onvermijdelijke kinderziektes overwonnen."

Door de keuze voor automatisering is er, bovenop de huidige zeven medewerkers, door het terughalen van de productie geen extra tewerkstelling gecreëerd. Maar Hinscha hoopt dat het bedrijf door de kortere levertijd, de grotere flexibiliteit en zelfs de mogelijkheid tot maatwerk extra (internationale) klanten weet aan te trekken en de productie kan verhogen. “Daardoor zouden we binnen afzienbare tijd een tweetal extra mensen kunnen aanwerven voor de aansturing van de machines en de montage van de scharnieren”, besluit Daniël Vanden Berghe.

(wv) – Meer info: www.hinscha.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.