Loonwijzer 2013

Helft werknemers tevreden over loon naar werken

geld tellen
Ons positivisme stopt abrupt als het gaat over loon naar werken.

Download de volledige resultaten van het onderzoek (pdf - 2,7 Mb)

Hoewel acht op de tien werknemers best gelukkig zijn met hun jobinhoud en hun werkgever, is slechts de helft tevreden met het loon dat hij krijgt voor het werk dat hij levert.

De Jobat Loonwijzer peilde niet alleen naar het salaris van de 36.000 werknemers die deelnamen aan het onderzoek, we wilden ook weten hoe tevreden werknemers zijn. Over hun job, hun werkgever, hun loon. De meeste antwoorden zijn overwegend positief.

We zijn tevreden tot zeer tevreden met onze jobinhoud. We zijn meestal ook erg te spreken over onze werkgever. Dat positivisme stopt abrupt als het gaat over loon naar werken. Dan vindt plots een meerderheid (52%) dat de logica tussen het loon dat ze krijgen en de prestaties die ze daarvoor moeten leveren, zoek is.

Die ontevredenheid is het grootst in de sectoren die gemiddeld het slechtst betalen: horeca (64%), toerisme (63%), textiel (61%). Dit jaar valt ook de grote ontevredenheid op van werknemers in de media- en entertainmentsector. Zes op de tien van de bevraagde werknemers uit die sector vinden dat ze te hard moeten werken voor het loon dat ze maandelijks ontvangen.

Diploma

Ter vergelijking: in sectoren als de informatica, de farmaceutica, de chemie en de overheid vindt slechts 43 procent dat. Scoren nog beter: het onderwijs (42%), internationale instellingen (35%) en de sector van energie- en watervoorziening (32%). Hogere lonen lijken de pijn ietwat te verzachten.

Hoe hoger het diploma, hoe meer tevreden werknemers zijn over het loon naar werken. Van de bevraagde werknemers met alleen een diploma secundair onderwijs op zak, zeggen zes op de tien niet voldoende betaald te worden. Bij de werknemers met een masterdiploma daalt dit tot vier op de tien.

De volledige resultaten

(wv) - Bron: Jobat Loonwijzer 2013 

Benieuwd of jij genoeg verdient? Surf naar www.jobat.be/loonwijzer en vergelijk je loon met collega’s in een gelijkaardige functie. 

04/10/2013

  • 04 oktober 2013