Gezocht: bedrijfsleiders die niet bang zijn om naar de gevangenis te gaan

De Regie van de Gevangenisarbeid heet sinds vorige maand 'Cellmade'. Die naamsverandering, een bijhorende imagocampagne en een nieuwe huisstijl moeten bedrijven overtuigen om vaker een beroep te doen op gevangenisarbeid.

10 december 2014

Delen

"Een gevangene die werkt, verdient gemiddeld 250 tot 350 euro per maand.” (Tine Verhenne, directeur Regie van de Gevangenisarbeid)

Tine Verhenne is verantwoordelijk voor de werkplaatsen van de Oost-Vlaamse gevangenissen in Gent, Oudenaarde en Dendermonde. Haar werkgever is de Regie van de Gevangenisarbeid. Dat klinkt wat oubollig, geeft ze toe, en is niet zo interessant als merknaam om gevangenisarbeid te commercialiseren.

Dat mag wat vreemd klinken, maar het is wat Tine Verhenne dagelijks doet: bedrijven ervan proberen te overtuigen om een deel van hun productie te outsourcen naar werkateliers in een van de drie Oost-Vlaamse gevangenissen. "We hebben een tachtigtal klanten, vooral uit Oost- en West-Vlaanderen, maar echt ingeburgerd zijn we nog niet. Werkgevers denken meestal aan beschutte werkplaatsen om eenvoudige taken uit te besteden, terwijl gevangenisarbeid een waardig en goedkoop alternatief is."

Cellmade

Een nieuwe naam, huisstijl en campagne moeten daar verandering in brengen. Sinds vorige maand heet de Regie van de Gevangenisarbeid 'Cellmade'. Met dat nieuwe merk hoopt Tine Verhenne bedrijven ervan te kunnen overtuigen langdurige contracten af te sluiten. "Durf de gevangenis te overwegen als middel voor outsourcing, dat is de kern van de nieuwe campagne."

Cellmade heeft een team klaarstaan om bedrijven te informeren en te adviseren over de mogelijkheden van gevangenisarbeid. "We hebben twee account managers, een boekhoudkundig team en zelfs de payroll wordt door ons bijgehouden", vertelt Tine Verhenne.

In elke gevangenis is er een productieleider aanwezig, een taak die uitgevoerd wordt door een penitentiair beambte. Verpakken en etiketteren zijn de meest courante werkjes waarvoor gevangenen ingeschakeld worden, maar ook het uitsorteren of 're-handling' van grote loten zijn diensten die Cellmade aanbiedt.

Vier op de tien werken

Sommige gevangenissen hebben een eigen specialiteit. Zo beschikt Oudenaarde over een naaiatelier waar onder andere gevangeniskledij gestikt wordt. Een bedrijf dat zelf stik- of naaiwerk wil uitbesteden, kan gebruikmaken van dit atelier.

"Het voordeel van gevangenisarbeid is dat het vrij goedkoop is", zegt Tine Verhenne. "Maar ook voor de gevangenen zelf is het nuttig om een bezigheid te hebben. Werken haalt de druk van de ketel. Bovendien verdienen gevangen er iets aan. Niet veel, gemiddeld zo'n 250 tot 350 euro per maand, maar voldoende om wat spullen te kopen in de gevangenis of de partij die ze schade berokkend hebben terug te betalen."

Elke gevangene kan een werkaanvraag indienen, al is de vraag naar werk in de gevangenissen momenteel nog altijd groter dan het aanbod. Ongeveer vier op de tien gevangenen hebben een job in de gevangenis.

 

(wv) – Meer info: www.cellmade.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.