Gentse hogeschool versterkt je op de arbeidsmarkt

De Arteveldehogeschool is de eerste hogeschool in Vlaanderen die door de VDAB erkend wordt als centrum voor loopbaanbegeleiding. Daarbij wordt niet alleen op de eigen alumni gemikt, maar op alle hooggeschoolden in de eerste tien jaar van hun loopbaan die zich willen bijscholen, heroriënteren of gewoon behoefte hebben aan een coachend gesprek.

18 december 2015

Delen

“Een contactpunt blijven voor wie al lang afgestudeerd is.” (Eva Booms, loopbaancoach)

Loopbaanbegeleiding wordt al langer ondersteund door de Vlaamse overheid voor wie al minstens een jaar aan het werk is met een vast of tijdelijk contract, als uitzendkracht of als zelfstandige. Om de zes jaar heb je recht op twee loopbaancheques. Die bestel je voor 40 euro per stuk telefonisch of online via de VDAB. Eén cheque is goed voor vier uur coaching. Met een bachelor- of masterdiploma op zak kun je sinds 1 december ook kiezen voor de Arteveldehogeschool als centrum voor loopbaanbegeleiding.

“We starten altijd met één cheque. Vind je onze coaching de moeite waard, dan kun je je tweede cheque voor nog eens vier uur aanvragen”, vertelt Eva Booms, verantwoordelijke uitstroom- en alumnibegeleiding van de dienst Studieadvies en kersvers loopbaanbegeleidster. “Er zijn loopbaancentra die standaard meteen werken op basis van de twee cheques waarop je recht hebt, maar wij dus niet.”

Eerst een klik

Maatwerk dus, en dat uit zich ook in de aanpak. “Eerst kennismaken vind ik essentieel”, vervolgt Eva Booms opgewekt. “Dat valt natuurlijk buiten de vier of acht uur coaching die je bestelt. Voor je iemand effectief kunt coachen, moet het klikken én ik wil vooraf weten of ik de juiste persoon ben om de vraag te behandelen. Wij plannen dus niet zomaar afspraken in.”

Wat omvat loopbaanbegeleiding aan de Arteveldehogeschool concreet? “Het gaat altijd over willen en kunnen kiezen. ‘Wat kan ik?’ vormt het interne luik. Het gaat over identiteit en waarden. Dan volgt het externe luik: welke mogelijkheden heb ik op de arbeidsmarkt: wat kan ik, wat ben ik waard? Samen bekijken we wat haalbaar is. (leest voor) Hier heb ik bijvoorbeeld een vraag van iemand die vijf jaar aan het werk is, een oud-studente communicatiemanagement: zij verwacht hulp bij het maken van keuzes, het helder krijgen van welke weg ze nu verder uit moet: specialiseren of breed blijven gaan. (vervolgt) Of nog iemand, met een diploma economische wetenschappen die hulp wil bij het in kaart brengen van zijn sterktes, talenten en of hij wel in de goede richting zit. Bij loopbaanbegeleiding ligt de nadruk vaak op het innerlijke aspect, maar onze doelgroep zit nog in de eerste tien jaar van hun carrière. Die willen vaak advies over externe factoren. Dat sluit aan bij mijn werk als studieadviesbegeleider waarin ik concrete vragen behandel, zoals hoe je een goed cv opstelt.”

“Uit Studieadvies is onze loopbaanbegeleiding trouwens gegroeid. De Arteveldehogeschool heeft een stevige traditie van coachen en begeleiden, via leercoaches en ons studentvolgsysteem. Onze dienst HRM werkt actief aan de talenten van onze medewerkers. Dat allemaal bundelen en uitbreiden was al langer het idee: we wilden de cirkel rond maken. Onze begeleiding begint aan de schoolpoort voor kandidaat-studenten en gaat tot doorstroom en de uitstroom. Waarom zouden we dan ook geen contactpunt blijven voor wie al afgestudeerd is? De keuzestress om een opleiding te kiezen lijkt hard op de keuzestress om in de juiste job terecht te komen. Een kolfje naar onze hand. Tegelijk wilden we een loopbaancentrum dat toegankelijk is voor iedereen en niet alleen voor onze ex-studenten.”

Batterij methodes

Maar luidt loopbaanadvies aan de Arteveldehogeschool dan niet vaak dat je terug moet gaan studeren? “Nee, natuurlijk niet”, zegt Eva Booms. “Als eerste hogeschool die loopbaancoaching aanbiedt, verschillen we vooral van de klassieke loopbaancentra omdat we mikken op hooggeschoolden tijdens de eerste tien jaar van hun loopbaan. Blijkt uit onze coaching dat bijscholen een optie is voor jou, dan zijn we uiteraard goed geplaatst om daarbij te helpen zoeken naar de juiste opleiding. Heroriënteren betekent lang niet altijd opnieuw studeren. Natuurlijk zijn we wel prima op de hoogte van alle hogere opleidingen die er te vinden zijn. Samen met onze ervaring in studiebegeleiding vermoed ik dat we op dat vlak wel een streepje voor hebben.”

“De loopbaanbegeleiding zélf bestaat uit verschillende soorten oefeningen, gesprekken en testen. Talentgericht werken staat voorop aan onze hogeschool. In onze loopbaancoaching trekken we die lijn door met de Talentenwijzertest van Djoerd Hiemstra en de Talententoolbox van Luk Dewulf, twee tools die we heel graag gebruiken. De Persoonlijke Profiel Analyse (PPA) van Thomas International gebruiken we ook binnen HRM en ook YourCoach (www.yourcoach.be) bood een basis voor methodieken die hun kwaliteiten al bewezen hebben zoals neurolinguïstisch programmeren (NLP), integrale coaching, … Daarmee werken we ook graag preventief om bijvoorbeeld burn-outs vroeg op te sporen en in de kiem te smoren. Jonge werknemers zijn er stukken alerter voor dan vroeger. Veel jonge mensen zijn bezig met hun werk-privébalans, want de druk is vaak enorm.”

“Het is tegenwoordig een troef om er al iets aan te doen voor er een echt probleem ontstaat. Uiteindelijk veranderen maar vier op de tien mensen van job na een loopbaancoaching. Alles even op een rijtje zetten om te weten waar je echt goed in bent, volstaat vaak al. Anderzijds ziet onze hogeschool best veel mensen verschijnen die al aan het werk zijn. Na een opleiding bedrijfsmanagement of techniek heroriënteren naar pakweg verpleegkundige, het komt vaak voor. Voor zulke zij-instromers heeft de Arteveldehogeschool dan weer interessante switchtrajecten werken-studeren. Zeker voor wie de omslag maakt naar een knelpuntberoep, kan die moeite en inspanning toch lonen”, besluit Eva Booms.

(wdh) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.