Geen werk, geen uitkering: nieuwe regels voor schoolverlaters

In januari verloren 23.000 afgestudeerden zonder job van de ene maand op de andere hun uitkering. Dat is nog een gevolg van een beslissing van de regering Di Rupo. De achterliggende ambitie is: jongeren aanzetten om actiever naar een baan te zoeken. Maar is dat gelukt?

20 februari 2015

Delen

Naar eigen zeggen betreurt de voormalige premier de maatregel intussen, "omdat er nu duizenden jongeren uitgesloten worden."

Uitkering schoolverlaters beperkt in de tijd

Tot voordat de regering Di Rupo aan de macht kwam, kregen schoolverlaters die na een jaar nog geen job hadden een onbeperkte inschakelingsuitkering. Maar dat werd onder Di Rupo aangepast: zo wordt de uitkering voortaan slechts voor een periode van 3 jaar uitbetaald. Wie dan nog geen job heeft, krijgt niets meer.

De inschakelingsuitkering (voorheen de wachtuitkering) wordt toegekend aan schoolverlaters die nog niet voldoende gewerkt hebben en dus geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Het bedrag dat de jongeren krijgen is afhankelijk van hun leeftijd en gezinssituatie.

De achterliggende ambitie van de vorige regering was: jongeren aanzetten om actiever naar een baan te zoeken. Maar is dat ook gelukt? De 23.000 jongeren die nu in de problemen komen, hebben in ieder geval geen job gevonden. De vraag is of dit ligt aan de slechte economische situatie of aan de ernst waarmee de jongeren werk hebben gezocht. Die evaluatie kan binnen een half jaar tot een jaar gemaakt worden.

Geen uitkering voor wie niet voor zijn 25ste op zoek gaat naar werk

Naast de maatregel van de regering-Di Rupo is er nu ook de strengere regelgeving van de regering-Michel. Ook de Zweedse coalitie heeft meer rigide werkloosheidsregels in petto. De meesten van die wetten gingen in op 1 januari 2015. Zo worden alle werklozen, inclusief bruggepensioneerden, ongeacht hun leeftijd verplicht om zich in te schrijven als werkzoekende, moeten ze beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt en mogen ze strengere controles verwachten om na te gaan of ze wel actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Maar niet alleen de oudere werkzoekenden zien de regels aangescherpt, ook voor de jongeren verandert er iets. Werkloze afgestudeerden die na hun 'beroepsinschakelingstijd' (voorheen de wachttijd) een inschakelingsuitkering aanvragen, moeten dat voortaan doen voor hun 25ste verjaardag. Vroeger lag de maximumleeftijd op 30 jaar, maar die is dus met vijf jaar vervroegd. Wie de uitkering na zijn 25ste aanvraagt, komt niet meer in aanmerking.

Zo krijgen jongeren dus minder tijd om hun weg te zoeken, toch als ze daarna nog willen kunnen genieten van een inschakelingsuitkering. Wie door zijn studies of pakweg een sabbatical niet voor zijn 25ste op zoek gaat naar een job, kan het bij een haperende zoektocht vergeten om op een uitkering terug te vallen.

Strenger voor wie geen diploma hoger secundair heeft

Ook voor jongeren onder de 21 worden de regels wat strenger. Dat wel pas vanaf 1 september 2015. Vanaf dan moet een schoolverlater die jonger is dan 21 kunnen bewijzen dat hij of zij voldoende inspanningen heeft geleverd om een kans te maken op de arbeidsmarkt.

Als hij een inschakelinsuitkering wil, moet de jonge werkzoekende een diploma hoger secundair kunnen voorleggen of een alternerende opleiding met succes afgerond hebben. Er zijn wel uitzonderingen op die regel mogelijk, maar daar beslist de RVA over. Wie nu zonder diploma van school vertrekt, kan na zijn wachttijd dus niet langer een inschakelingsuitkering aanvragen.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.