Files halen werknemers nauwelijks uit de auto

Jaarlijks verliezen we samen negen miljoen uur door files op de snelwegen. In een enquête bij 840 Jobatlezers zegt de helft toch altijd met de wagen naar het werk te zullen blijven gaan. Vier op de tien zijn ook niet bereid in te leveren op het loon in ruil voor een filevrije job.

16 september 2011

Delen

Om op het werk te geraken, springen we nog steeds massaal in de auto. Met 80 procent blijft de wagen veruit het populairste vervoersmiddel, gevolgd door het openbaar vervoer, dat zo'n 10 procent van de Jobatlezers naar het werk brengt. Van de autorijders zit bovendien zowat iedereen (93 procent) alleen in de wagen.

Verhuizen om niet meer te hoeven aanschuiven ziet de meerderheid van de werknemers uit onze enquête niet zitten. Dan veranderen ze liever van job. Bijna een op de twee zegt waarschijnlijk tot zeker een jobswitch te overwegen indien ze regelmatig in de file zouden staan.

 

Die jobwissel mag dan wel geen loon kosten. Vier op de tien blijven toch liever aanschuiven dan op het einde van de maand minder centen te krijgen. De helft beweert zelfs altijd met de wagen naar het werk te zullen rijden. Slechts een minderheid van de werkgevers stimuleert dan ook het gebruik van alternatieven, door een fietsvergoeding (37 procent) of een volledige terugbetaling van openbaar vervoer (35 procent) bijvoorbeeld.

 

Dat je er door de ochtendspits heel wat langer over doet, lijkt veel werknemers niet te deren. De helft wil er best tot zo'n drie kwartier over doen. Vijftien procent ziet zelfs geen graten in een ochtendrit van meer dan een uur. Vooral Limburgers willen best wel een tijdje onderweg zijn, Antwerpenaren zien een lange ochtendrit dan weer het minst zitten.

 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.