Federale Verzekering biedt jongeren job met perspectief

Verzekeraars zoals Federale Verzekering worden vaak geconfronteerd met een grote nakende uitstroom van ervaren medewerkers. Jongeren rekruteren, hen de finesses van het beroep bijbrengen en hen een perspectief op de lange termijn bieden, is één van de beproefde remedies.

9 januari 2015

Delen

"Binnen dit en vijftien jaar vertrekt een derde van onze medewerkers met pensioen.” (Jean-Louis Wattiez, hr-directeur Federale Verzekering)

De verzekeringssector is een van de economische sectoren die het meest te kampen heeft met de vergrijzing van haar werknemers. Dat geldt ook voor Federale Verzekering, beseft hr-directeur Jean-Louis Wattiez. "We tellen 630 werknemers. 220 daarvan zijn 50-plussers. Binnen dit en vijftien jaar vertrekt een derde van onze medewerkers met pensioen. De gemiddelde leeftijd van onze werknemers is 43 jaar. Bovendien ziet onze leeftijdspiramide er niet uit zoals we zouden willen."

Mentorship

Federale Verzekering telt relatief veel 'oudere' en jonge werknemers, als gevolg van haar aanwervingspolitiek. Destijds werden er veel babyboomers aangeworven, maar daarna gaapt er een kloof. Een opportuniteit voor de jonge werknemers, maar een uitdaging om de aanwezige knowhow te behouden, weet de hr-directeur. "We proberen zoveel mogelijk om jonge en meer ervaren collega's te laten samenwerken. Dat mentorship moet onze jongeren de finesse van het beroep bijbrengen."

Aan jonge collega's is er geen gebrek bij Federale Verzekering. Het bedrijf is verplicht om 3 procent van haar personeel met een startbaan tewerk te stellen, maar overschrijdt dat quotum ruimschoots. "We zitten nu ongeveer aan het dubbele. We werven elke jaar ongeveer zestig nieuwe medewerkers aan. Daar zitten een aantal 40-plussers bij, maar vooral veel jongeren", aldus Jean-Louis Wattiez.

Pijnpunt

Het wat 'duffe' imago van de verzekeringssector is daar geen rem op, zegt de hr-directeur. "Dat beeld slepen we misschien mee, maar de realiteit ziet er toch anders uit. Een verzekeringsbedrijf telt zeer gevarieerde jobs en uitdagingen voor zijn personeel. Onze werknemers weten dat ze hier een mooie carrière kunnen uitbouwen. Over het algemeen hebben we dan ook geen problemen om de mensen te vinden die we nodig hebben."

Alleen voor gespecialiseerde functies, zoals actuarissen – een pijnpunt in de hele sector – ligt dat wat moeilijker. "Omdat we ook verzekeraar zijn in de bouwsector zoeken we regelmatig bouwingenieurs met het profiel van preventieadviseur. Dat is nooit een gemakkelijke opdracht (lacht). Die collega's werken meestal van thuis. Als we er één vinden, moet die ook nog eens in de juiste regio wonen."

Interne jobswitch

Jean-Louis Wattiez maakt zich sterk dat Federale Verzekering heel wat troeven in huis heeft als werkgever waar het talent van vandaag niet ongevoelig voor is. "Wij staan dichtbij onze mensen, we kennen elkaar goed en de cultuur is hier heel menselijk. De balans werk-privé krijgt hier ook voldoende aandacht. Zo kunnen werkuren aangepast worden aan de behoeften van de werknemer."

Wat het loopbaanperspectief betreft, biedt Federale Verzekering haar werknemers de kans om regelmatig intern van job te veranderen, vaak in cycli van twee tot drie jaar. "Dat slaat aan. We hebben maar weinig verloop. Federale Verzekering bestaat al meer dan honderd jaar. Wie hier start, weet dat hij of zij zich kan binden voor de lange termijn. Dat geeft een gevoel van veiligheid, iets waar werknemers vandaag toch naar op zoek zijn, merk ik."

 

(wv)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.