Elk jaar komen er kilo's bij

De liefde van de werknemer mag best door de maag gaan, maar stevenen we niet massaal af op een indigestie? Maar liefst de helft van de Vlaamse werknemers kampt met overgewicht en dat aantal neemt jaar na jaar toe. Als het tij niet keert, komt er een vloedgolf van (te) zware werknemers op ons af, waarschuwen experts.

24 december 2008

Delen

Tijdens een werkdipje weten maar weinigen de snoep- of frisdrankautomaat om de hoek van hun bureau te weerstaan. Even wat energie opdoen en je kan er weer tegenaan. Maar meer en meer zetten die extra kantoorsuikers, gekoppeld aan zittend werk, zich om in extra kilo's. Zo berekende IDEWE, die jaarlijks zo'n kwart miljoen werknemers onderwerpt aan een medisch onderzoek, dat het aantal mannen met overgewicht tussen 1993 en 2005 met bijna 7 procent is toegenomen; het aantal vrouwen met overgewicht is zelfs met zowat 10 procent gestegen.

Gemiddelde broekmaat

Bedrijfsartsen zien de gemiddelde body mass index (BMI) dan ook jaar na jaar toenemen. Wanneer je je gewicht in kilogram deelt door je lengte in meter in het kwadraat (kg/m²), moet je idealiter tussen de 20 en 25 scoren. Overgewicht heb je vanaf een BMI van 25, zwaarlijvigheid vanaf een BMI van 30, morbide ('ziekelijke') obesitas vanaf een BMI van 40.

Bijna veertig procent van de vrouwelijke werknemers scoort evenwel 25 of meer, bij de mannelijke is dat zelfs zo'n 55 procent. De gemiddelde BMI is bij vrouwen net geen 25, bij mannen net geen 26.

"Er stevent een vloedgolf van obese werknemers op ons af", waarschuwt arbeidsgeneesheer Olivier Poot van het CESI. "De gemiddelde broekmaat bijvoorbeeld is enorm toegenomen, zeker bij jongeren."

Al op jonge leeftijd

"Onrustwekkend is vooral dat de grootste gewichtstoenames zich aftekenen in de jongere leeftijdsklassen", bevestigt professor Guido Moens van IDEWE. "Wellicht is dat mede te wijten aan te weinig beweging en ongezonde voeding. De toename zal dus zeker niet snel verminderen en in de toekomst waarschijnlijk nog prominenter worden. We weten immers dat de BMI met de leeftijd nog toeneemt."

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.