Een op vier werknemers rekent op opslag

Een kwart van de werknemers denkt begin 2010 opslag te krijgen. 100 euro extra volstaat om te motiveren. Dat blijkt uit een onderzoek van Jobat en Profacts bij 7.018 werkende Vlamingen.

17 december 2009

Delen

Als het op opslag aankomt, hebben werknemers weinig last van Vlaamse bescheidenheid. Negen op tien vinden van zichzelf dat ze een loonsverhoging verdienen. En dat zijn niet alleen werknemers die na jaren trouwe dienst hun sporen hebben verdiend. Zelfs het merendeel (70 procent) van wie hoogstens een half jaar aan de slag is, vindt dat zijn inzet financieel beloond mag worden. De meeste werknemers vinden opslag pas motiverend als het om een brutobedrag van minstens 100 euro per maand gaat.

Een op vijf Vlamingen is van plan om zelf naar zijn baas te stappen en extra loon te vragen. In de privésector loopt zelfs een derde met dat idee rond. Vooral in de consultancy (42 procent), communicatie en reclame (39 procent) en de informatica (39 procent) wordt er eind dit jaar om extra loon gevraagd. Bij de overheid stapt slechts 5 procent van de werknemers naar hun chef voor opslag.

Vooral consultants denken dat hun vraag om meer loon positief zal beantwoord worden. Vier op tien menen dat ze volgend jaar meer zullen verdienen. Ook in selectie- en uitzendkantoren (33 procent) en bij bankverzekeraars (32 procent) denken werknemers binnenkort opslag te krijgen.

Grafiek - Krijg jij binnenkort loonopslag?       

Driekwart van wie opslag verwacht, meent dat zijn brutoloon zal stijgen. De rest denkt zijn salarisverhoging in de vorm van extralegale voordelen te krijgen. Volgens meer dan 40 procent zal die stijging van het brutoloon maximum 2 procent bedragen. Een op vijf gaat uit van 5 procent opslag.

Opslag krijgen is voor werknemers ook belangrijk om bij een werkgever te blijven. Voor een derde van de bevraagde Vlamingen is geen opslag krijgen voldoende reden om van job te veranderen.

> Bekijk de volledige resultaten van ons onderzoek. (pdf)    

in samenwerking met Watson Wyatt 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.